Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Krav på att EU agerar mot Turkiet

Erdogan. Arkivbild.
Erdogan. Arkivbild. Foto: AP

Ska EU stoppa förhandlingarna med Turkiet om ett framtida medlemskap? Det kravet hörs från flera håll, men EU-kommissionen tycks vilja fortsätta samtalen med Ankara.

Kan Turkiet bli medlem i EU? Nej, för närvarande är det uteslutet.

Om EU vill att högtidligt tal om mänskliga rättigheter ska tas på allvar kan unionen inte släppa in ett land som fängslar parlamentsledamöter och journalister och på lösa grunder sparkar över 100.000 statliga tjänstemän, forskare, domare och lärare.

Så långt är nog alla i EU överens. Ändå verkar det som om EU-kommissionen tänker föreslå att samtalen med regeringen i Ankara ska fortsätta.

Vid lunchtid på onsdag ska kommissionen presentera den årliga rapporten om hur det går i medlemskapsförhandlingarna med Turkiet, Serbien och Montenegro samt i de förberedande samtalen med Albanien, Kosovo och Bosnien.

 

Redan före sommarens kuppförsök hade den turkiska regeringen steg för steg satt många av rättsstatens principer ur spel

 

Kritiken mot Turkiet blir säkert skarp. Redan före sommarens kuppförsök hade den turkiska regeringen steg för steg satt många av rättsstatens principer ur spel och inskränkt mänskliga rättigheter och pressfriheten.

Sedan undantagstillståndet infördes i somras, efter militärens försök att ta över makten, har det mesta av den återstående demokratin satts på undantag.

EU-diplomater som DN har talat med tror att kommissionen ändå vill hålla i gång förhandlingarna.

Kommissionen anser att samtalen med regeringen i Ankara är nyttiga, trots det som sker i Turkiet och trots att landet har lång väg kvar till ett eventuellt EU-medlemskap.

Sverige håller med och tycker dessutom att EU ska börja ta upp de riktigt känsliga frågorna, som rör mänskliga rättigheter, i förhandlingarna med Turkiet. Hittills har femton så kallade kapitel i EU:s stora lagsamling öppnats, men de handlar om rätt harmlösa områden som till exempel livsmedelssäkerhet och finansiell kontroll.

Efter den senaste tidens gripanden i Turkiet hörs dock krav från flera håll om att förhandlingarna ska läggas på is. Guy Verhofstadt, ledare för den liberala gruppen i EU-parlamentet, hävdade på tisdagen att samtalen ska stoppas fram till dess de nio gripna turkiska parlamentarikerna från partiet HDP och chefredaktören för tidningen Cumhuriyet har släppts.

Miljöparitets Bodil Valero, som är vice ordförande för EU-parlamentets kurdiska vänskapsgrupp, tycker också att förhandlingarna med Turkiet ska frysas. Valero vill hålla dörren öppen för framtida förhandlingar, men anser inte att Turkiets president Erdogan är en trovärdig samtalspartner.

Samtidigt fortsätter Turkiet att varna EU. Häromdagen hotade landets utrikesminister än en gång EU med att Turkiet tänker säga upp migrationsavtalet om unionen inte släpper in turkiska medborgare på visumfria resor.

– Jag struntar i om EU kallar mig för diktator, fräste president Erdogan i måndags.

I den spända men nära relationen mellan EU och Turkiet hänger migrationsavtalet ihop med medlemskapsförhandlingarna och visumlättnaderna. Har förhållandet en framtid? Ett avgörande närmar sig.

Läs också.Kuppförsöket i Turkiet

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.