Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Macron hyllade EU och demokratin

Frankrikes president Emmanuel Macron höll på tisdagen ett tal i EU-parlamentet.
Frankrikes president Emmanuel Macron höll på tisdagen ett tal i EU-parlamentet. Foto: Frederick Florin/AFP

Frankrikes president Emmanuel Macron hyllade EU-samarbetet, men krävde samtidigt reformer av EU och fördömde det han anser vara auktoritära krafter när han talade i EU-parlamentet på tisdag förmiddag. Hittills har den franske presidenten inte fått igenom särskilt många av sina EU-idéer, kommenterar DN:s Annika Ström Melin.

Varför har Frankrikes president talat om EU idag?

– Emmanuel Macron var inbjuden till EU-parlamentet för att tala. Det har flera stats- och regeringschefer varit tidigare, bland dem Stefan Löfven, men sällan har en EU-ledare talat så kraftfullt för EU och samtidigt krävt så många reformer av samarbetet. 

– Macron gick också till mycket hårt angrepp mot det han kallar auktoritära krafter, vilket säkert handlar om att Frankrikes president hör till dem som oroas starkt av utvecklingen i till exempel Polen och Ungern. Den franske presidenten hävdade till exempel att det ”pågår ett slags inbördeskrig i Europa där den illiberala fascinationen växer sig starkare”.

Vad vill Frankrikes president Macron göra med EU?

– Han vill ha förändring. Macron vill bland annat stärka utrikes- och försvarspolitiken, reformera valutasamarbetet, öka EU-budgeten, införa en EU-skatt på digitala företag och han talade i dag åter om att EU måste ”skydda medborgarna” på olika sätt.

– Men hittills har president Macron haft svårt att få igenom sina förslag. Det svåraste bakslaget handlar om euron, där den franske presidenten inte har lyckats driva igenom några genomgripande reformer.

Läs mer: Macron: Övertalade USA att stanna i Syrien 

– Först väntade Macon otåligt på att Tyskland skulle få en ny regering och när en sådan till slut installerades har de fransk-tyska samtalen om valutasamarbetet hittills gått långsamt.

– Tyskland bromsar ett av Macrons mest omtvistade förslag, som innebär att euroområdet skulle ha en egen budget med pengar som kan användas i krisande eurostater. Andra euroländer, bland dem Nederländerna, tycker inte heller om den idén.

– Det pågår för närvarande en intensiv diskussion inom Merkels kristdemokratiska parti CDU om detta, och många av förbundskanslerns partivänner vill inte gå med på ett system som innebär att tyska skattepengar används för konjunkturpolitik i andra euroländer.

Läs mer: Macron: Jag gör bara precis vad jag sa att jag skulle göra som president

Har Macron lyckats få igenom några andra större EU-reformer?

– Nej, hittills har Emmanuel Macron förlorat flera strider i EU. Det gäller till exempel det nya försvarssamarbetet i EU, som blev betydligt mer urvattnat än vad den franske presidenten ville. Frankrike hoppades att en grupp EU-länder med stor militär förmåga skulle gå i täten för ett avancerat försvarssamarbete i EU, men framför allt Tyskland ville att alla medlemsländer skulle vara med, och så blev det.

– En annan fråga där Macron har fått problem handlar om nästa års EU-val. Frankrikes president vill förändra EU och vill därför skaka om valsystemet i EU. Han försöker utmana de etablerade europeiska politiska partierna och hoppas därför att det nya franska parti som han leder ska få stort stöd i EU-parlamentet. Därför vill han ha så kallade transnationella listor i EU-valet 2019, där kandidater från flera EU-länder skulle ställa upp på gemensamma listor och söka stöd i alla medlemsländer, men hittills har han fått nej.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.