Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Något har hänt i relationen Sverige – Turkiet

Under många år har Sverige hört till Turkiets allra bästa vänner i EU, men utrikesminister Margot Wallströms kritik markerar ett skifte. Under sommaren har relationen mellan Stockholm och Ankara försämrats påtagligt.

Utrikesdepartementet i Ankara protesterade under måndagen mot att utrikesminister Margot Wallström twittrat om ett kontroversiellt beslut i den turkiska författningsdomstolen. 

Liknande protester har möjligen hörts förr.

Men den här gången handlar det inte om en liten diplomatisk fnurra på tråden, utan ännu ett tecken på att relationen mellan Stockholm och Ankara på kort tid har försämrats påtagligt. 

Den aktuella tvisten gäller författningsdomstolens omtvistade tolkning av lagen och besked att barn i Turkiet mellan 12 och 15 år ska betraktas som sexuellt myndiga, vilket lett till en storm av protester. 

”Beslutet måste tas tillbaka”, twittrade utrikesminister Wallström i söndags eftermiddag. ”Barn behöver mer skydd mot våld och sexuella övergrepp, inte mindre”, skrev Sveriges utrikesminister, vilket fick hennes kollega i Ankara att gå i taket. 

”Det är skandal att en utrikesminister skriver en sådan tweet baserad på falska nyheter och spekulationer”, hävdade Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu under en intervju i turkisk tv och han krävde en förklaring av den svenska ambassaden i Ankara. 

De ilskna turkiska reaktionerna visar att någonting har hänt i relationen mellan Sverige och Turkiet.

Under många år har Sverige betraktats som en av Turkiets allra bästa vänner i EU. 

Ända sedan dåvarande utrikesminister Anna Lindh i början av 2000-talet ändrade åsikt, och sade sig ha blivit övertygad om att Turkiet var på väg att bli ett demokratiskt land, har förbindelserna mellan Stockholm och Ankara varit många och täta.

Sverige drev på EU:s beslut om att inleda medlemskapsförhandlingar med Turkiet 2005 och allt sedan dess har regeringarna i Stockholm, oavsett politisk sammansättning, försökt hålla igång EU-samtalen.

Också under senare år, när Turkiets blivit allt mer auktoritärt styrt, har kritiken från Sverige varit beskedlig och den svenska regeringen har försvarat vårens kontroversiella migrationsavtal med Turkiet.

Gång på gång under våren har statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström hävdat att fortsatta förhandlingar om EU-medlemskap är det bästa sättet att få Turkiet på rätt demokratiskt spår.

Men under sommarens kuppförsök i Turkiet kom ett mycket avvaktande uttalande från Stefan Löfven. ”Jag följer med oro det allvarliga läget i Turkiet. Det är fortfarande en oklar utgång”, skrev Sveriges statsminister utan att ta tydligt avstånd från kuppmakarna.

Det där sägs regeringen i Ankara inte ha glömt.

Den turkiska regeringen har förvisso kritiserat hela EU för att unionen inte mer kraftfullt fördömde militärens kuppförsök, men reaktionen från Stockholm hörde definitivt till de mest försiktiga i EU. 

Upprördheten sägs också vara stor över att Margot Wallström har kritiserat utvecklingen i Turkiet efter kuppförsöket.

Wallström har uttryckt sig skarpare än flertalet övriga utrikesministrar i EU.

”När ett land avskedar domare, fängslar journalister och stänger mediehus förstörs förutsättningarna för ett livskraftigt samhälle”, skrev hon för en tid sedan. Sådant klarspråk är inte heller populärt i Ankara.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.