Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nu väntar flera uppgörelser

Franska presidenten Emmanuel Macron röstar.
Franska presidenten Emmanuel Macron röstar. Foto: Christophe Archambault/AP

Efter söndagens historiska val i Frankrike väntar uppgörelser i flera av de partier som förlorade. Den stora framgången för president Emmanuel Macrons parti har också lett till att Nationalförsamlingen består av fler kvinnor än någon gång tidigare.

Frankrikes nyvalda parlament är historiskt på flera sätt. President Macrons parti LREM fick egen majoritet med 308 ledamöter och tillsammans med samarbetspartiet Modem hela 350. Det innebär att Frankrikes nya regering inte behöver bekymra sig särskilt mycket över oppositionen.

Framgången för LREM innebär också en närmast total förnyelse av Nationalförsamlingen. Enligt tidningen Le Mondes beräkningar är 75 procent av ledamöterna helt nya, vilket innebär ett rekord. Dessutom är 223 av ledamöter kvinnor, alltså drygt 38 procent. Det är också en rekordhög nivå.

Valdeltagandet låg på drygt 43 procent. Aldrig tidigare under den franska femte republiken, inrättad 1958, har en så liten del av de röstberättigade gått till valurnorna i ett parlamentsval.

Valresultatet innebär dessutom sällan skådade nederlag för nästan samtliga oppositionspartier. Uppgörelser om vad som gick fel har redan inletts och Socialistpartiets ordförande avgick redan på valnatten. Republikanerna överlevde som Nationalförsamlingens största oppositionsparti, men i borgerliga kretsar är det en utbredd uppfattning att partiet sumpade en historisk chans att ta över makten i Frankrike.

Att Nationella frontens ledare Marine Le Pen segrade i sin valkrets, och blir en av partiets åtta ledamöter i nationalförsamlingen, innebär möjligen att striden mellan partiets olika falanger inte blir lika hätsk som den annars skulle ha blivit. Men de interna kritikerna är ute efter Le Pens förtrogna, Nationella frontens vice ordförande Florian Philippot, som slogs ut i valet.

För självständighetsivrarna på Korsika innebar valet däremot en framgång. Två ledamöter som inte vill att Korsika ska styras från Paris har för första gången valts in i Nationalförsamlingen. "En historisk seger", jublade människor på Bastias gator.

Läs mer: Macrons fem största utmaningar efter valet

Fakta. Valresultat

LREM, La république en marche: 308 mandat

Modem: 42 mandat

Borgerlig opposition: 137 mandat (Republikanerna 113, UDI 18 och övriga borgerliga 6)

Socialistpartiet: 29 mandat

Okuvade Frankrike: 17 mandat

Kommunistpartiet: 10 mandat

Nationella fronten: 8 mandat

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.