Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tät relation mellan Macron och Merkel kan förändra EU

Other: Ludovic Marin/AFP

ANALYS. Frankrikes Emmanuel Macron och Tysklands Angela Merkel vill förändra EU, men det finns fortfarande skillnader mellan ländernas positioner. Och det är de tyska socialdemokraterna som avgör hur det blir.

Det blev ännu en träff mellan Angela Merkel och Emmanuel Macron, denna gång i Paris på fredagen. På kort tid verkar förhållandet mellan Tysklands förbundskansler och Frankrikes president ha blivit riktigt förtroligt. De vill stärka relationen mellan länderna ytterligare och dessutom förändra EU. 

Men det är SPD, de tyska socialdemokraterna, som avgör hur det blir. På söndag har SPD kallat in en partikongress som ska ta ställning till den ”sonderande” uppgörelsen om en ny stor koalitionsregering med Angela Merkels kristdemokratiska CDU.

EU har en helt central plats i överenskommelsen. Jämfört med Tysklands tidigare EU-politik innehåller den också en del förändringar.

Tidigare har Berlin ibland haft en mer försiktig, mer mellanstatlig, linje i frågor som rör framtiden för euroområdet. Förre finansministern Wolfgang Schäuble ville till exempel inte släppa kontrollen över Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM), ett slags mellanstatlig krisfond som hanterar räddningslån till euroländer med akuta problem.

Den eventuellt nya tyska regeringen vill istället, precis som EU-kommissionen, göra om ESM till en Europeisk valutafond, vilket förvandlar organet till en EU-myndighet där EU-parlamentet får kontrollmakt. 

Tyskland tänker också bidra mer till EU:s budget och verka för bland annat EU-solidarisk flyktingpolitik samt EU-regler för minimilöner, bolagsskatter och grundläggande socialt skydd.

På alla dessa punkter har Frankrikes president ungefär samma ståndpunkter. Men det finns också skillnader. 

Emmanuel Macron drömmer om en mer självstyrande valutaunion med egen finansminister och separat europarlament, medan Tyskland vill ha kvar kopplingen till övriga EU.

Den franske presidenten vill också ha en ordentlig tilltagen eurobudget som ska användas för insatser i krisande euroländer. I den tyska regeringsuppgörelsen talas det mer diffust om detta.

Samsynen är ändå mest påtaglig. Om SPD säger ja till en ny koalitionsregering kommer samarbetet mellan Tyskland och Frankrike att stärkas och därmed hela EU påverkas. Och relationen mellan Merkel och Macron bli ännu tätare.

 

 

 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.