Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/annu-en-dod-i-norska-smittoepidemin/

Världen

Ännu en död i norska smittoepidemin

Foto: Marit Hommedal/TT

Ytterligare en campylobactersmittad person från Askøy har avlidit, enligt Haukeland universitetssjukhus. Patienten hade en allvarlig bakomliggande sjukdom.

Den nu avlidna patienten lades in med mag- och tarmsymptom under helgen och prover visade på campylobactersmitta. Fallet är anmält till regionala hälsomyndigheten såväl som till polisen och obduktion kommer att göras.

Läs mer: Färsk avföring bakom norsk massförgiftning 

På onsdagen stod det klart att de flera tusen Askøybor som senaste veckan insjuknat i magsjukdomar smittats av förorenat dricksvatten – andra tarmbakterier som E coli, clostridium och enterokocker har också funnits i vattenproverna. Teorin är att djurspillning hamnat i reningsverkets vattenbassäng som stängdes av i fredags. 

Läs mer: Spridningen fortsätter i oförändrad takt 

Epidemin utbröt natten till förra torsdagen då mängder av människor uppsökte vård med samma mag- och tarmsymptom. Snart riktades misstankarna mot förgiftat dricksvatten och på kvällen lät man meddela alla som får sitt vatten från vattenverket Kleppe att koka sitt kranvatten.

Inkubationstiden för campylobacter är upp till fem dygn, varför allt fler insjuknade under de följande dagarna dagarna även om den misstänkt smittade bassängen stängde i fredags. Totalt ska det röra sig om flera tusen i Askøy, en kommun med knappt 30.000 invånare.

Den aktuella bassängen är omkring 50 år gammal och skulle ha ersatts redan 2002. Även om den nya stod klar i vintras har den inte tagits i bruk på grund av en konflikt mellan kommunen och en markägare.

Ämnen i den här artikeln:

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt