Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ännu en iransk vetenskapsman dödad

Foto: Reuters
På onsdagen exploderade en bomb på en bil och dödade kärnfysikern Mostafa Ahmadi-Roshan. Det är det senaste attentatet i en rad som riktats mot personer som är inblandade i Irans atomprogram.

32-årige Mostafa Ahmadi-Roshan ska, enligt iranska nyhetsbyrån Fars, ha färdats i sin bil utanför universitetet Allameh Tabatei i Teheran. Vittnen uppger sig ha sett två personer på motorcykel fästa en bomb med magneter på hans bil strax före explosionen. Minst en till i bilen ska ha skadats.

Vid sidan av sitt arbete som universitetslärare basade Ahmadi-Roshan över en avdelning på urananrikningsanläggningen Natanz. Under senare år har flera liknande attentat dödat eller skadat personer med kopplingar till Irans atomprogram. USA och Israel anklagas ligga bakom dåden.

– Bomben var magnetisk och likadan som de tidigare som använts i attentat mot vetenskapsmän, och det är sionisternas verk, kommenterade Teherans vice guvernör Safarali Baratloo.

I januari för två år sedan dödades fysikläraren Massoud Ali Mohammadi. En iransk man dömdes för dådet, men den dömde utpekades vara anlitad av israeliska underrättelsetjänsten Mossad.

Senare samma år dödades Majid Shahriari på Shahid Beheshti-universitetets kärnfysikfakultet. Och vid samma tid skadades vetenskpasmannen Fereydoon Abbasi Davani som senare utnämndes till chef för Irans atomenergiorgan.

Varken Israel, USA eller någon annan stat har tagit på sig skulden eller bevisats ligga bakom dessa eller andra attacker. Klart är dock att västvärlden i stort oroas över Irans planer.

Från iranskt håll framhärdar man i att forskningen och industrin endast har energiförsörjning som mål, medan omvärlden misstänker att landet är i färd med att utveckla kärnvapen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.