Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/annu-en-kvinna-anklagar-viceguvernor-for-valdtakt/

Världen

Ännu en kvinna anklagar viceguvernör för våldtäkt

Justin Fairfax. Foto: Drew Angerer/AFP

Skandalerna kring den högsta ledningen i delstaten Virginia, där både guvernören och delstatsåklagaren anklagas för rasism, fortsätter växa.

Nu träder en andra kvinna fram med anklagelser om sexuella övergrepp mot vice guvernören Justin Fairfax.

Fredrik Tano
Rätta artikel

Enligt ett uttalande på fredagen från kvinnans advokatbyrå ska hon ha blivit våldtagen av Fairfax när de båda var studenter vid Duke University år 2000. Uttalandet beskriver våldtäkten som ”uppsåtlig och aggressiv”, skriver New York Times.

Enligt advokatbyråns uttalande känner kvinnan att det är ”hennes medborgerliga plikt” att träda fram efter att det för två dagar sedan blev känt att en annan kvinna riktar våldtäktsanklagelser mot Fairfax, en collegeprofessor som menar att Fairfax våldtagit henne under Demokraternas nationella konvent 2004. 

Justin Fairfax nekade tidigare i veckan till dessa anklagelser och släppte under fredagen ett nytt uttalande, efter att den andra kvinnan trätt fram.

”Jag förnekar den här senaste, ogrundade anklagelsen. Den är bevisligen falsk. Jag har aldrig tvingat mig själv på någon, någonsin”, skriver han.

Enligt advokatbyråns uttalande har kvinnan delat sin version av våldtäkten med vänner via e-post och meddelanden på Facebook, och de har vittnesmål från tidigare klasskamrater vid skolan som intygar att kvinnan omedelbart efter händelsen berättade för dem att hon blivit våldtagen av Fairfax. 

Justin Fairfax skriver i sitt uttalande att han kräver en full utredning i ärendet, som kommer bevisa hans oskuld. Han kommer inte att avgå.

Utvecklingen är den senaste i vad som har varit en osannolik vecka för Demokraternas högsta ledning i Virginia. Det hela började förra fredagen med avslöjandet att en årsbok från guvernören Ralph Northams läkarutbildning innehåller en bild föreställande en person med svartsminkat ansikte (så kallat ”blackface”) som står bredvid en person i en Ku Klux Klan-dräkt. Northam bad omedelbart om ursäkt för att ha medverkat på bilden, även om det var oklart vem av personerna han var. ”Jag kan inte ta tillbaka den skada mitt uppträdande medförde både då och i dag”, sade han.

Björn af Kleen: Guvernörens ”blackface”-bild undergräver Demokraternas antirastiska profil

Han möttes av hårda anklagelser om rasism och större delen av hans eget parti krävde hans avgång. Dagen efter gjorde han dock en helomvändning och hävdade att han inte alls var med på bilden. Istället ville han vara kvar på sin post och starta en diskussion om ras och diskriminering i Virginia.

– Jag tror att det här ögonblicket kan vara det första lilla steget mot en öppen diskussion om de här svåra frågorna, sade Northam enligt AP.

Han lämnade dock sina långsiktiga planer öppna och sade att han skulle omvärdera sitt beslut om det blev tydligt att han inte kunde stanna.

En av de som krävde Northams avgång var delstatsåklagare Mark Herring, också demokrat och tredje man på tur till guvernörsposten om både Northam och Fairfax skulle avgå. Men strax efteråt erkände han att även han själv hade målat sig i ”blackface” som collegestudent på 80-talet, efter att det börjat cirkulera rykten om existerande bildbevis på detta.

Efter fredagens nya anklagelser mot Justin Fairfax har Ralph Northam sagt till sina medarbetare att han tänker stanna på guvernörsposten, skriver AP. Enligt nyhetsbyrån kallade han sin stab till ett möte under fredagseftermiddagen för att meddela sitt beslut.