Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ännu inga spår efter försvunna ubåten

En amerikansk miniubåt deltog i sökandet efter ARA San Juan.
En amerikansk miniubåt deltog i sökandet efter ARA San Juan. Other: AFP/US Navy

27 dagar efter det att ubåten ARA San Juan försvann med 44 personer ombord har den argentinska flottan ännu inga spår efter den. På tisdagen ställde marinen för första gången in den dagliga presskonferensen.

Det var den 15 november som flottan tog emot det sista meddelandet från ubåten som då befann sig omkring 430 kilometer utanför Patagonien på väg hem efter att ha deltagit i övningen Etapa of Mar III. Tre timmar senare registrerades en explosion från den plats där ubåten då ska ha befunnit sig.

Sökandet blev omfattande och kom till en början att omfatta ett 482.000 kvadratkilometer stort område, men svårt väder med hårda vindar gjorde det besvärligt.

Den 1 december avslutades räddningsinsatserna och de 44 ombord ansågs omkomna. 

För två veckor sedan minskade sökområdet till 40 kvadratkilometer, men inte heller det har hjälpt. Det finns ännu inte det minsta spår efter ubåten.

Den argentinska flottan har hållit en presskonferens varje dag sedan ubåten försvann men på tisdagen ställdes den in för första gången, skriver den argentinska tidningen Clarín. Detta samtidigt som marinchefen viceamiral Marcelo Srur suspenderat konteramiral Luis Lopez Mazzeo som en följd av oenighet i marinens högsta ledning när det gäller sökandet efter ubåten.

Området där ARA San Juan tros ha försvunnit är mycket svårt att genomsöka med bottenförhållanden som varierar mellan 200 meter upp till 1.000 meters djup. Sju olika utslag har hittills fångat marinens uppmärksamhet men i inget av fallen har dessa visat sig ha med ubåten att göra.

På måndagen meddelade marinen genom sin talesman Enrique Balbi att man nu undersökte ett nytt utslag på 700 meters djup.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.