Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ännu inget kärnavtal med Iran

En hektisk förhandlingsrunda som pågick in i det sista ledde inte till något konkret resultat. Huvudaktörerna i Wien under söndagen och måndagen var Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och USA:s utrikesminister John Kerry
En hektisk förhandlingsrunda som pågick in i det sista ledde inte till något konkret resultat. Huvudaktörerna i Wien under söndagen och måndagen var Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och USA:s utrikesminister John Kerry Foto: Ronald Zak / AP

Parterna har återigen misslyckats med komma överens om ett avtal kring Irans kärnteknikprogram. Förhandlingarna förlängs till sommaren, men trots detta rapporteras ”betydande framsteg” från den senaste omgångens samtal.

På måndagskvällen skulle tidsfristen löpa ut för det övergångsavtal som för ett år sedan slöts mellan P5+1-länderna och Iran angående landets kärnteknikprogram. Men trots intensiva förhandlingar in i sista stund mellan främst USA:s utrikesminister John Kerry, hans ryske kollega Sergej Lavrov och iranska företrädare i Wien, lyckades man inte ro ett nytt avtal i land i tid.

Enligt Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond har en ny deadline satts till sommaren.

– Det var inte möjligt att nå en överenskommelse inom tidsfristen... Vi har därför förlängt till den 30 juni 2015, säger Hammond, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Iran ska under tiden kunna plocka ut tidigare frysta tillgångar på 700 miljoner dollar i månaden, enligt Hammond, som för reportrar uppger att ”vissa betydande framsteg” gjorts i de senaste förhandlingarna.

Ryske kollegan Sergej Lavrov håller med.

– Betydande framsteg har gjorts, säger han och tillägger att han räknar med att parterna inom tre till fyra månader kommer att komma överens om ”grundläggande principer” i ett slutdokument.

Förhandlingarna kommer att fortsätta under de kommande veckorna, rapporterar den iranska nyhetsbyrån Irna. Övergångsavtalet fortsätter att gälla tills vidare.

En iransk tjänsteman bekräftar uppgifterna om förlängningen av samtalen. President Hassan Rouhani ska göra ett uttalande senare under måndagen.

Syftet med förhandlingarna är att Iran ska begränsa sin kärnteknikaktivitet i utbyte mot sanktionslättnader. Västvärlden har länge misstänkt att Iran försöker utveckla kärnvapen, medan Teheran hävdar att kärnteknikprogrammet är fredligt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.