Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ännu värre skalv kan vänta Tokyo

Foto: AP

Fredagens skalv i Japan och de tusentals efterskalven utesluter inte risken för det värs­ta skräckscenariot: Det stora Tokyoskalvet som världens seismologer väntar på. "Det har gått flera tiotals år över tiden, men det kommer", säger Ari Tryggvason, seismolog på institutionen för geofysik vid Uppsala universitet.

Skalvet utanför Japans nordostkust var det kraftigaste i landets historia sedan man började mäta jordskalv för 140 år sedan. Enligt hittills preliminära uppgifter uppmätte det 8,9 på richterskalan och drabbade kusten med 10 meter höga tsunamivågor. Redan i förra veckan noterade seismologer flera mindre skalv i området.

– Hela Japan är konstant utsatt för jordbävningsrisk. I förra veckan kom rapporter om flera skalv kring magnituden 6 på richterskalan, och då funderade man i banorna vad som var på gång.

– Att kunna fastställa exakt när ett skalv ska ske kan vi inte i dag men var och att det kommer att ske vet vi ganska säkert, säger Ari Tryggvason.

Området utefter Japans kust är ett högriskområde. Japan är ett av de områden på jordklotet som har flest jordbävningar och extra känsligt för jordbävningar eftersom landet ligger precis där två av jordskorpans plattor möts och rör sig över varandra, förklarar han.

När plattorna låser sig till varand­ra bildas en spänning som sedan brister och då utlöser en jordbävning. Det som utlöste gårdagens jordbävning var att den ena plattan rört sig parallellt med kusten och tryckts ner under det japanska fastlandet.

– Hela Stilla havs-området är känsligt, från östra Ryssland, Sibirien, Alaska, utmed Kalifornien och Sydamerika. Andra känsliga områden är östra delen av Indiska oceanen, vid Sumatra och Indonesien och söder om Himalaya och hela vägen västerut mot Medelhavet, säger Reynir Bödvarsson,  seismolog på samma institution som Tryggvason.

Seismologiprofessor Roland Roberts gör inga jämförelser mellan gårdagens skalv och det som utlöste tsunamin annandag jul 2004.

– Det skalvet var betydligt kraftigare och drabbade länder som inte alls har samma beredskap och infrastruktur som Japan.

– Det här är en stor jordbävning, men med måttliga dödstal så vitt vi kan bedöma i dag. Då fick också tsunamin större konsekvenser för stora områden långt från jordbävningens centrum. Bedömningen den här gången är att tsunamin blir betydligt måttligare där den når fram, säger Roland Roberts.

I snart 30 år har seismologer väntat på ett kraftigt jordskalv i närheten av mångmiljonstaden Tokyo. Gårdagens skalv kom för långt norrut för att vara det.

– Det här skalvet ligger alldeles för långt bort från Tokyo för det. Man väntar på ett stort Tokyoskalv, men det har gått över tiden. Ser man till historiska data borde det ha skett för 20–30 år sedan.

– Vilka konsekvenserna blir för hur framtida skalv i området ska uppträda är svårt att säga. Det kan skynda på det stora Tokyoskalvet, men det är heller inte säkert, säger Ari Tryggvason.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.