Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Anonymt ögonvittne: Ukrainsk stridsflyg sköt ned MH17

Platsen där MH17 slog ner i närheten av byn Grabove i östra Ukraina.
Platsen där MH17 slog ner i närheten av byn Grabove i östra Ukraina. Foto: Bulent Kilic/AP

Spekulationen om att ett ukrainskt stridsflygplan sköt ner det malaysiska planet MH17 har åter tagit fart. Ett anonymt vittne pekar ut ukrainsk militär, som avfärdar uppgifterna. Samtidigt framkommer det att Ryssland driver en egen utredning av fallet.

Tidningen Komsomolskaya Pravda har publicerat en filmad intervju med mannen som AFP citerar. Mannen uppges ha arbetat på ett flygfält i den ukrainska staden Dnipropetrovsk samma dag som Malaysia Airlines flight MH17 kraschade och 298 människor omkom. Planet var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur när det sköts ner över östra Ukraina, ett område som kontrolleras av pro-ryska separatister.

Intervjun har bandats och på filmen sitter mannen med ryggen mot kameran med suddat bakhuvud. Han berättar att han den 17 juli såg ett stridsflyg av typen Sukhoi-25 lyfta bestyckat med missiler – och sedan återvända till basen utan vapen.

– Piloten kan ha avfyrat dem mot Boeingplanet av rädsla eller hämnd, eller så kanske han misstog det för ett annat plan, säger mannen till tidningen.

Ukrainska myndigheter avfärdar uppgifterna, enligt ukrainska Interfax. En obestyckad Sukhoi-25-plan kan flyga på maximalt 7.000 meters höjd, drygt 3.000 meter lägre än den höjden MH17 befann sig på när den träffades. Lastad med vapen sjunker militärplanets maxhöjd med flera tusen meter.

Enligt Komsomolskaya Pravda har mannen själv vänt sig till tidningen för att offentliggöra sina vittnesuppgifter. De har valt att hålla hans identitet hemligt eftersom hans familj är kvar i Ukraina.

Ryska utredare meddelade att man anser att mannens uppgifter ”är ett viktigt bevis på att ukrainska militären var inblandad i kraschen av Boeing 777”. Utredningskommittén sade också att mannen – som nu officiellt är ett vittne – kan bli aktuell för ett vittnesskyddsprogram, skriver The Guardian.

Teorin att Ukrainas flygvapen ligger bakom Boeingkraschen är inte ny. Bara för en dryg månad sedan visade en statlig rysk tv-kanal en satellitbild som då påstods komma från en ”anonym amerikansk källa” som bevis. På bilden syntes ett mindre flygplan. Denna gång var det ”troligen en Mig-29”, enligt programmet.

Men åsikterna går isär och uppgifterna i de ryska medierna har ifrågasatts starkt. Bilderna från tidigare i höst ska enligt många ha varit manipulerade satellitbilder, USA utrikesdepartement kallade bilderna för fejk och Vita huset sade då att Moskva ”försökte dölja sanningen och undvika ansvar.”

I väst är den dominerande teorin att de proryska rebellerna har skjutit ner planet från marken med missilsystemet Buk, som de fått från Ryssland.

Den internationella haveriutredningen som leds av nederländska experter pågår fortfarande. En första preliminär rapport kom i september och där slog man bland annat fast att planets främre del hade ”penetrerats av ett stort antal objekt med hög energi”. Många bedömare tolkade detta som en bekräftelse på att Buk-missiler hade använts.

Fram till nu har det heller inte varit känt att även Ryssland gör en egen haveriutredning av kraschen, som dödade medborgare från elva länder men inga ryssar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.