Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ansiktsigenkänning hjälper kinesisk polis att gripa fler

Glasögonen gör det möjligt för polisen att identifiera brottsmisstänkta i folkmassor.
Glasögonen gör det möjligt för polisen att identifiera brottsmisstänkta i folkmassor. Other: AFP

Polisen i Kina har börjat använda glasögon som har ansiktsigenkänning. Teknologin gör det möjligt för polisen att identifiera brottsmisstänkta i folkmassor, skriver yle.fi. Samtidigt varnar människorättsorganisationer för att det kan leda till en häxjakt på dissidenter.

Det nya arbetsredskapet har hittills använts av polisen inför det kinesiska nyåret på järnvägsstationen i Zhengzhou som då fylls av resenärer på väg till olika firanden. 

Glasögonen har en inbyggd kamera som kan fotografera misstänkta personer. Bilden jämförs sedan med bilder på personer i en databas som polisen bär med sig. 

Läs mer: Gå mot röd gubbe – ett brott att skämmas för i Kina.

Vid en matchning visar apparaten personens uppgifter och om den fotograferade är  efterlyst eller misstänkt för ett brott. Dessutom visas personens adress, namn, etniska bakgrund och senaste internethistorik, skriver yle.fi.

Företaget som har tagit fram glasögonen, LLVision Technology, hävdar att tekniken har kapacitet att jämföra ansiktet med 10.000 bilder i databasen på 100 millisekunder.

Enligt kinesiska medier har polisen gripit sju brottsmisstänkta tack vare glasögonen och man varnar också för att den nya teknologin kommer att göra det omöjligt att vara på flykt undan rättvisan. 

Läs mer: Därför spanar Silicon Valleys teknikjättar på Kina.

Människorättsorganisationer och flera västländer är dock oroade över att teknologin kommer att användas för att tysta politiska oliktänkare. 

De nya specialglasögonen är en del av Kinas projekt att utveckla ett digitalt övervakningssystem som baserar sig på biometrisk skanning. Redan i dag har Kina världens största nätverk av övervakningskameror och ligger i framkant vad gäller ansiktsigenkänningsteknologi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.