Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/anstallda-vid-vardforetag-dna-testas-efter-att-kvinna-i-koma-fodde-barn/

Världen

Anställda vid vårdföretag dna-testas efter att kvinna i koma födde barn

Polisen har inlett en omfattande brottsutredning efter att ett barn fötts på en vårdanläggning i Phoenix, USA. Barnet föddes nämligen av en kvinna som sedan tio år tillbaka ligger i koma.

Rätta artikel

”Vi kommer fortsätta samarbeta med polisen och andra utredande myndigheter för att få fram fakta i denna djupt oroväckande, unika situation”, skriver vårdföretaget Hacienda Healthcare i ett uttalande.

Polisen har bland annat begärt dna-prover från samtliga manliga anställda vid anläggningen i Phoenix.

Den 29-åriga kvinnan, som har varit i ett vegetativt tillstånd sedan ett drunkningstillbud för mer än tio år sedan, födde en son i slutet av december. Enligt AP är det oklart om personalen vid vårdanläggningen kände till att kvinnan var gravid innan födseln.

John Michaels, advokat för kvinnans familj, säger i ett uttalande att familjen är mycket upprörda över ”försummelsen av deras dotter”.

– De har bett mig framföra att den lilla pojken har fötts in i en kärleksfull familj och kommer att bli väl omhändertagen, säger han.

Kvinnan tillhör även indianstammen San Carlos Apache, vars ordförande Terry Rambler säger att de är djupt chockade och förfärade över behandlingen av en av deras medlemmar.

– När någon du älskar är under palliativ behandling, när de är som mest beroende av andras hjälp, litar man på personalen. Tyvärr var en av dessa inte att lita på och utnyttjade henne, säger han i ett uttalande.

Det är inte fastslaget att förövaren är en anställd på vårdföretaget, men även om det skulle vara någon utomstående väcker det om frågor om patienternas säkerhet på anläggningen. Haciendas vd avgick under måndagen, ett beslut som enhälligt godtogs av styrelsen.

Händelsen har även lett till diskussioner om förhållandena på andra, liknande vårdanläggningar i USA, och fått inblandade myndigheter att börja se över olika säkerhetsrutiner, skriver AP.