Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 13:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/antalet-smittade-i-det-nya-coronaviruset-stiger-kraftigt/

Världen

Antalet smittade i det nya coronaviruset skrivs upp kraftigt

00:51. Antalet döda och smittade i det nya coronaviruset ökade dramatiskt på torsdagen. En stor förklaring är att myndigheterna ändrat sitt sätt att mäta.

PEKING. Antalet döda och smittade i det nya coronaviruset ökade dramatiskt på torsdagen efter att myndigheterna ändrat sitt sätt att mäta. I provinsen Hubei, där utbrottet uppstod, bekräftades över 14.000 nya fall och mer än en fördubblad ökning av antalet döda. 

Samtidigt medför viruset politiska omvälvningar. På torsdagen avsattes två partipampar i Hubeiprovinsen.

Efter ett par dagar med sjunkande ökningstakt av antal sjuka i covid-19 och förhoppningar om att epidemin kan vara på väg att ebba ut kom ett kraftigt bakslag på torsdagen. 

Antalet nya smittade och döda ökade markant. I provinsen Hubei, där viruset bröt ut, rapporterades 14.840 nya bekräftade fall och 242 fler döda. Det är mer än en fördubbling av antalet döda jämfört med tidigare dagar och flerdubbling av antalet nya smittade som i veckan legat runt 2.000.

Orsaken till den kraftiga uppgången är till stor del att myndigheterna har ändrat sitt sätt att ange vilka som har smittats av viruset. Tidigare krävdes att patienten genomgått ett nukleinsyretest innan de bekräftats ha viruset. 

I de nya siffrorna ingår också personer som har blivit kliniskt diagnostiserade och genomgått lungröntgen. De behöver inte ha gjort nukleinsyretestet.

Desinfektionsmedel levereras till Yungmeng i Hubeiprovinsen som är värst drabbat av det nya coronaviruset. På torsdagen rapporterades över 14.000 nya smittade.
Desinfektionsmedel levereras till Yungmeng i Hubeiprovinsen som är värst drabbat av det nya coronaviruset. På torsdagen rapporterades över 14.000 nya smittade. Foto: STR/TT

Ändringen kommer efter att vårdpersonal har klagat på en stor tillströmning av patienter som har svårartad lunginflammation som de på grund av brist på utrustning inte har kunnat testa. Dessutom har det framkommit att testinstrumenten inte alltid har varit träffsäkra. 

Antalet totalt bekräftade smittade i Hubeiprovinsen är nu 48.000 och över 1.300 har dött. Till skillnad från tidigare dagar släpptes ingen siffra över antalet smittade i hela Kina på torsdagen, vilket reser frågor om hur många det egentligen är om man använder sig av den nya definitionen. 

Torsdagens uppgifter kastar skuggor över förhoppningar i början av veckan om att viruset är på tillbakagång. Kinas ledare Xi Jinping, som varit uppseendeväckande osynlig sedan viruskrisen bröt ut, bröt i veckan tystnaden när han såg en sjunkande ökningstakt i antalet infekterade och tyckte sig se ”positiva resultat” i landets kamp mot viruset.  Samtidigt rönte det stor uppmärksamhet när den respekterade kinesiska virologen Zhong Nanshan i en intervju med Reuters prognostiserade att epidemin skulle börja klinga av i slutet av februari. 

För Xi Jinping är kampen mot viruset ett test på hans auktoritära styra. Ilska har rått över att arbetet för att bekämpa utbrottet inleddes för sent. I vad som ser ut som ett försök att styra upprördheten mot lokala beslutsfattare fick på torsdagen partisekreteraren i Hubei avgå, liksom partisekreteraren i Wuhan, Hubeis huvudstad. Det är de högst rankade som fått sparken hittills sedan viruset bröt ut, båda sitter med i kommunistpartiets mäktiga centralkommitté med 200 medlemmar.

Om det räcker för att avhålla kritiken från högsta toppen återstår att se. För Xi Jinping kommer den nya statistiken vid en tidpunkt när han försökt uppmana att så stora delar av Kina som möjligt att släppa på restriktionerna för att få fart på ekonomin igen. Men mycket kring viruset är fortsatt osäkert och vårdpersonal har under längre tid varnat för en underrapportering av antalet fall. Många med symptom har isolerat sig själva hemma när de inte fått plats på sjukhus, andra har valt att stanna hemma på grund av att deras symptom varit milda och ett antal beräknas ha dött hemma, utan att ingå i statistiken. 

I onsdags konstaterade Tedros Ghebreyesus, generaldirektör för världshälsoorganisationen WHO, att det är alldeles för tidigt att förklara toppen på smittspridningen nådd även om siffrorna stabiliserats.

– Utbrottet kan fortfarande gå åt vilket håll som helst, sade han. 

Torsdagsmorgonens nyhet om antalet nya smittade fick börserna i Asien att vända nedåt. Samtidigt meddelade Hongkong att skolstarten skjuts upp fram tills 16 mars på grund av covid-19. 

Myndigheterna i Hubei motiverar det nya sättet att rapportera viruset bland annat med att det kommer ge snabbare vård till de som behöver det, eftersom de har brist på testutrustning för nukleinsyretest. 

Hubeiprovinsen, där runt 80 procent av de som drabbats av viruset återfinns, är sedan viruset bröt ut avstängt från omvärlden. Alla transporter ligger nere, över 50 miljoner invånare är isolerade och fabriker är stängda. 

 

Läs mer:

Nya coronaviruset stort bakslag för svenska företag i Kina 

Peking spökstad trots nyårsledighetens slut 

Kina stänger del av stad – ”krigsliknande tillstånd”

Folkhälsomyndigheten: Omöjligt att säga när coronavirusets kulmen nås