Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Anti-muslimsk annons på New York-bussar

Pamela Geller med kollegan Robert Spencer vid demonstrationen ”Counter Jihad” på Norra bantorget i somras.
Pamela Geller med kollegan Robert Spencer vid demonstrationen ”Counter Jihad” på Norra bantorget i somras. Foto: Fredrik Persson / Scanpix

En kontroversiell annons som uppmanar till stöd åt Israel kommer att sättas upp på New Yorks bussar nästa vecka. Många oroar sig för vad det kan medföra i ljuset av vad som hänt efter den förlöjligande Muhammed-filmen. I Washington har kampanjen nu stoppats av det skälet.

Med hänvisningar till den grundlagsstadgade yttrandefriheten har den federala domstolen i New York slagit fast att den lokala transportmyndigheten gjorde fel när den stoppade annonsen. Stoppet försvarades med en policy om förnedrande budskap riktade mot bland annat religion.

Annonstexten lyder ”I vilket krig som helst mellan den civiliserade människan och vilden, stöd den civiliserade människan”. Detta avrundas nedtill med uppmaningen ”Stöd Israel. Besegra jihad” omgärdad av en davidsstjärna på vardera sidan.

– Det verkar som att transportmyndigheten skrivit sin policy med tankar riktade mot grupper man bedömt löpa störst risk att utsättas för förnedrande annonser, säger domaren Paul A Engelmayer till New York Times och tillstår att myndigheten tolkat annonstexten på ett rimligt sätt.

– Men det är väl belagt att mot den grundlagsskyddade yttrandefriheten räcker inte myndighetens avsikter, hur välvilliga och rentav ädla de är.

Den ökända islamkritikern Pamela Geller och hennes American Freedom Defense Initiative med underorganisationen Stop Islamization of America står bakom annonsen. På torsdagen lämnades en stämningsansökan mot Washingtons transportmyndighet sedan denna i tisdags tillfälligt stoppat annonsen med hänvisning till vad som hänt efter att den kontroversiella Muhammed-filmen uppmärksammats.

Såväl antirastiska Southern Poverty Law Center som proisraeliska Anti-Defamation League har klassat Gellers organisation som hatgrupp.

Fotnot: Annonsens originaltext på engelska lyder ”In any war between the civilized man and the savage, support the civilized man. Support Israel. Defeat Jihad.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.