Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Antivirusprogram slog ut tiotusentals datorer

Ett fel i en säkerhetsuppdatering av ett antivirusprogram fick rader av företag och myndigheter över hela världen att drabbas av datastopp under onsdagen. Också ett okänt antal privatpersoner har drabbats.

Det var när antivirusprogrammet McAfee, som ska skydda datorer mot virusattacker, självt förvandlades till ett hot mot datorerna som många fick se sina datorer slås ut.

Säkerhetsuppdateringen som skickades ut under onsdagen gjorde att datorer med Windows XP stannade. Den felaktiga uppdateringen slår ut en viktig programdel och startar en okontrollerbar serie av händelser som gör att datorn tappar sina funktioner. Det första synliga tecknet på att något gått fel är att skärmen blir blå varefter datorn börjar utföra en oändlig serie av försök till omstarter.

McAfee skriver på sin hemsida att man tror sig ha kommit tillrätta med problem och att skadorna kan begränsas. Samtidigt kommer rapporter om att tiotusentals datorer slagits ut och att varje dator måste repareras för sig innan den åter kan tas i bruk.

Computerworld skriver att medan Windows XP har drabbats ska användare med Vista eller Windows 7 ha klarat sig.

Polisen i Lexington, Kentucky i USA tvingades ta fram pennor och anteckningsblock för att kunna fylla i brottanmälningar sedan deras datorer slagits ut. Också datorerna i polisbilarna kraschade. I Louisville drabbades delar av stadens förvaltning.

Universitet i Michigan fick 8.000 av 25.000 datorer utslagna, skriver Cnet News. Akutmottagningarna på sjukhusen i Rhode Island tvingades avvisa patienter som inte krävde akutvård. Flera operationer ställdes också in, rapporterar ABC6.com.

Microsoft har twittrat om problemet under dagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.