Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Antoines meddelande till terroristerna som dödade hans fru

I fredags föll Antoine Leiris fru offer för terroristernas attack mot konserthallen Bataclan i Paris. Men på sin Facebook har han ett meddelande till terroristerna.

I fredags lämnade 35-åriga Helen Muyal-Leiris hemmet för att gå på ”Eagles of Death Metals” konsert på Bataclan i Paris. Men hon kom aldrig hem, i stället föll hon offer för terroristerna som slog till mot konserthallen. Kvar hemma fanns hennes man Antoine Leiris och deras 17 månader gamla son, Melvin.

Men Antoine Leiris har ett meddelande till terroristerna som dödade hans fru och minst 129 andra personer. I meddelandet på hans Facebooksida, som delats över 205.000 gånger, skriver han att terroristerna är ”döda själar” som inte kommer att få hans – eller hans sons – hat.

”I fredags kväll stal ni livet på en exceptionell person, mitt livs kärlek, mamman till min son, men ni kommer inte få mitt hat.

Jag vet inte vilka ni är och jag vill inte veta det, ni är döda själar. Om den här guden som ni dödade blint för gjort oss till sin avbild är varje kula i min frus kropp ett sår i hans hjärta.

Så nej, jag kommer inte ge er tillfredsställelsen av att jag hatar er. Ni vill det, men att svara på hat med ilska skulle vara att falla till föga för samma okunnighet som gjort er till dem ni är.

Ni vill att jag ska vara rädd: Att jag ska se på mina medmänniskor med misstänksam blick, ni vill att jag ska offra min frihet för min säkerhet. Ni har förlorat.

Jag såg henne i morse. Till sist efter nätter och dagar av väntan. Hon var lika vacker som när hon lämnade mig i fredags kväll, lika vacker som när jag blev handlöst förälskad i henne för över tolv år sedan.

Självklart är jag förkrossad av sorg. Jag ger er denna lilla seger, men den kommer vara kortlivad.

Jag vet att hon kommer att vara med oss varje dag och att vi kommer hitta varandra i ett paradis av fria själar som ni aldrig kommer att få tillgång till.

Vi två, min son och jag, kommer att vara starkare än varje armé i världen. Jag kan inte slösa mer tid på er för nu måste jag gå tillbaka till min son som just vaknat från sin vila.

Han är bara 17 månader gammal, han kommer att äta sitt mellanmål precis som alla andra dagar, sedan kommer vi leka precis som alla andra dagar. Den här lilla pojken kommer att vara lycklig och fri i hela sitt liv.

För ni kommer aldrig få hans hat heller.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.