Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 16:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/apple-borjar-visa-krim-som-ryskt-territorium/

Världen

Apple börjar visa Krim som ryskt territorium

Teknikföretaget Apple har börjat visa den annekterade ukrainska halvön Krim som ryskt territorium. 

Förändringen gäller alla Appleprodukter som befinner sig Ryssland, rapporterar BBC. 

Rysk militär annekterade Krim i södra Ukraina i mars 2014. Nu väljer Apple att erkänna Krim som ryskt territorium genom att halvön visas som rysk för användare av Apples kartor och väderleksapp, om användaren befinner sig i Ryssland. 

För användare i övriga delar av världen visas området som neutralt, Apple undviker att skriva ut nationstillhörighet. Men i Ryssland kommer nationstillhörigheten upp när man söker på städer som ligger på Krim. 

Apple själva har ännu inte kommenterat ändringen. Men Vasilij Pyskarev, ordförande för Rysslands kommitté mot korruption har sagt till ryska medier att dagens besked har föregåtts av månader av samtal mellan ryska staten och teknikföretaget. 

Enligt Pyskarev ska Ryssland vid upprepade tillfällen ha ”påmint Apple” om att det bryter mot rysk lag att benämna Krim som ukrainskt. 

– Vi kommer också i fortsättningen att hålla koll så att de inte tar tillbaka det till som det var innan, säger Vasilij Pyskarev och tillägger att Rysslands samtal med Apple nu ”är stängda”. 

– Vi har fått det som vi har velat, varken mer eller mindre.