Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 21:26 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/april-slog-globalt-varmerekord/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

April slog globalt värmerekord

Foto: AP

April 2016 var med stor marginal den varmaste april-månaden som någonsin uppmätts globalt, visar siffror från den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa.

I sju månader i rad har det nu slagits värmerekord, april-siffran visar dessutom på den största ökningen någonsin jämfört med april året före, rapporterar The Guardian. Även värmerekorden i februari och mars visade på en rekordstor marginal.

Sifforna från Nasa visar att medeltemperaturen var 1,1 grader högre i april jämfört med den genomsnittliga apriltemperaturen 1951–81.

Utöver den globala uppvärmningen har väderfenomenet El Niño, som innebär att ytvattnet i Stilla havet värms upp, bidragit till de senaste månadernas värmerekord. Årets El Niño är dock inte den starkaste hittills, och det faktum att temperaturrekorden är så pass frekventa är oroande, enligt den australiske klimatforskaren Andy Pitman.

– Det går helt klart åt fel håll, säger han till The Guardian.

Klimatförändringarna innebär att allt fler människor i världen hotas av översvämningar, varnar hjälporganisationen Christian Aid i en ny rapport. År 2060 kommer över en miljard människor att leva i lågt liggande kustområden där översvämningarna kan få katastrofala konsekvenser, enligt rapporten. De indiska storstäderna Bombay och Calcutta pekas ut som särskilt sårbara, enligt BBC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.