Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Är du lika smart som en singaporiansk tonåring?

Foto: Alamy

En tankenöt som getts till 14-åriga deltagare i en matematiktävling i Singapore har blivit viral. Tiotusentals personer har gett sig i kast med problemet. Flera har hoppat i galen tunna. 

Försök själv att lösa uppgiften

Albert och Bernard har precis blivit vänner med Cheryl, och de vill veta när hon fyller år. Cheryl ger dem tio möjliga datum.

Cheryl berätta för Albert vilken månad hon fyller år och för Bernard vilken dag födelsedagen infaller på.

1 Albert säger: – Jag vet inte när Cheryl fyller år, men jag vet att inte heller Bernard vet.

2 Bernard säger: – Först visste jag inte när Cheryl fyller år, men nu vet jag.

3 Albert säger: – Då vet också jag när Cheryl fyller år.


När är Cheryls födelsedag?

Stryk felaktiga datum i listan genom att klicka på dom
MajJuniJuliAugusti
maj 15juni 17juli 14aug 14 maj 16juni 18juli 16aug 15 maj 19aug 17

Det var tv-programledaren Kenneth Kong som på sin Facebooksida laddade upp en bild på uppgiften. Det påstods inledningsvis att den getts till 10–11-åriga elever i Singapore i ett vanligt matematikprov. Först senare kom det fram att det är 14–15-åriga deltagare i matematiktävlingen Sinagpore and Asian Schools Math Olympiad ställts inför utmaningen att lösa tankenöten.

Då hade den redan hunnit bli viral som ett matematikproblem som mellanstadieelever kunde lösa, men som fick vuxna att slita sitt hår.

I sociala medier och i tidningars kommentatorsfält är det tydligt att några lyckats lösa uppgiften, medan andra gått bet. 

Så här lyder uppgiften:

”Albert och Bernard har precis blivit vänner med Cheryl, och de vill veta när hon fyller år. Cheryl ger dem tio möjliga datum.

Cheryl berätta för Albert vilken månad hon fyller år och för Bernad vilken dag födelsedagen infaller på.

Albert: Jag vet inte när Cheryl fyller år, men jag vet att inte heller Bernard vet.

Bernard: Först visste jag inte när Cheryls fyllde år, men nu vet jag.

Albert: Då vet också jag när Cheryl fyller år.

Så när fyller Cheryl år?”

För att förtydliga en smula: Cheryl berättar för Albert vilken månad hon fyller år, men inte vilken dag. Bernard får däremot veta vilket nummer det är på dagen hon fyller år, men inte vilken månad. 

Med andra ord: Albert har fått veta vilken av månaderna maj, juni, juli eller augusti som Cheryl fyller år. Bernard vet om födelsedagen infaller den 14, 15, 16, 17, 18 eller 19.

Klarar du att lösa uppgiften? Skriv gärna i kommentatorsfältet nedan vilket svar du kom fram till och hur du gick tillväga. 

Det kan vara bra att veta att Singapore brukar hamna i topp vid internationella jämförelser av matematikkunskaper bland grundskoleelever. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.