Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Arabförbundet fördömer Wallström

Foto: Lotta Härdelin

Arabförbundet tar helt avstånd från den svenska utrikesministern Margot Wallströms kritik om mänskliga rättigheter i arabvärlden. Wallströms uttalanden är ”oansvariga och oacceptabla”, hävdar utrikesministrarna i Arabförbundet i ett uttalande efter att deras möte i Kairo avslutats.

– Ministrarna fördömer och är förvånade över sådana uttalanden som är i strid med det faktum att konstitutionen i Saudiarabien baseras på sharia, skriver utrikesministrarna i Arabförbundets medlemsländer, enligt Gulf News, om Wallströms planerade tal i samband med att hon var inbjuden som hedersgäst och talare vid Arabförbundets möte i måndags.

Arabförbundet fortsätter med att hävda att sharia garanterar "mänskliga rättigheter och bevarar människors liv, ägodelar, heder och värdighet". Margot Wallströms uttalanden utmålas som ”oansvariga och oacceptabla”, i uttalandet som även citeras i Saudiarabiens nyhetsbyrå SPA.

Utrikesminister Margot Wallström vill inte kommentera kritiken som riktas mot henne. Enligt hennes pressekreterare Erik Boman har hon sett uttalandet redan på måndagen. Han säger att det inte ligger i linje med de signaler som ordföranden för Arabförbundet, Nabil El Araby, gav till Wallström i Kairo.

– Han ursäktade att hennes tal ställdes in och honom har vi goda relationer med, säger Erik Boman till DN.

Margot Wallström var inbjuden som hedersgäst för att tala vid Arabförbundets möte i måndags. Plötsligt drogs hennes anförande in. Enligt Wallström berodde det på att hon skulle ta upp vikten av demokrati och mänskliga rättigheter i Arabvärlden.

Den plötsliga blockeringen av Wallströms tal inför Arabförbundet har gett eko internationellt.

Samtliga rapporterar om hur det inställda talet påverkar om Sverige ska förlänga avtalet om vapenexport med Saudiarabien.

The Guardian konstaterar att förändringen i Sveriges utrikespolitik skapat en spricka mellan svenskt näringsliv och regeringen. Nyhetsbyrån Reuters har rubriken ”Mänskliga rättigheter eller affärer” och konstaterar samma sak. Även i Financial Times, Reuters och the Guardian får händelsen stort utrymme.

Flera konstaterar att händelsen i Kairo kan göra det svårare för regeringen att förlänga avtalet om vapenexport med Saudiarabien, som löper ut i maj och som Miljöpartiet vill få ett slut på.

Mellanösterkännaren Sven Hirdman, som är före detta ambassadör i Israel och statssekreterare, ser det som anmärkningsvärt att Saudiarabien har fått med sig hela Arabförbundet i uttalandet.

– Det vittnar om den enormt starka ställning de har i Mellanöstern, säger han.

Att Sverige på kort tid har hamnat i konflikt med tre länder - Israel, Ryssland och nu Saudiarabien - tror han inte är Margot Wallströms fel utan en kombination av förra och nuvarande regeringens strategier. Men det kommer få konsekvenser för Sveriges bilaterala relationer och näringslivet: Det svenska varumärket har skadats.

– Det är inte bra. Andra länders respekt och förtroende för Sverige har naggats i kanten. Länder som USA, Kina och Ryssland kan kosta på sig att vara sig själva nock för de är inte beroende av andra. Men för lilla exportberoende Sverige måste målsättningen vara att ha fria och normala relationer till alla länder.

Enligt Hirdman ses Saudiarabien som islams högkvarter och en talesman för hela islam, vilket gör dem till en tung aktör. Att kritisera landets sharialagar är inget man tar lätt på. Hirdman utesluter inte att kontroversen med Sverige kan trigga i gång radikala religionsfanatiker.

– Det finns risk för det, säger han.

Den bästa strategin för svenska regeringen är att inta en låg profil och hoppas på att det hela lugnar ner sig, anser Sven Hirdman.

– Det är lämpligt att tänka efter ordentligt. Att bara frejdigt köra på som vanligt är inte rätt metod, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.