Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Arabisk bloggare hett fredspristips

På spekulationslistan: Nätaktivisterna Israa Abdel Fattah, Lina Ben Mhenni och Wael Ghonim – liksom afghanska människorättsaktivisten Sima Samar.
På spekulationslistan: Nätaktivisterna Israa Abdel Fattah, Lina Ben Mhenni och Wael Ghonim – liksom afghanska människorättsaktivisten Sima Samar. Foto: AP
En egyptisk nätaktivist? En tunisisk bloggare? En arabisk tv-kanal? Eller någon helt annan? På fredagen avslöjas vem som blir årets mottagare av Nobels fredspris.

Hemlighetsmakeriet inför fredagens tillkännagivande överträffas bara av spekulationerna om vem som får fredspriset. De två senaste åren har den norska Nobelkommittén utsett fredspristagare som det blivit debatt kring. 2009 fick USA:s president Barack Obama priset, trots att han bara påbörjat sin ämbetsperiod. Och förra året retade kommittén gallfeber på Kinas myndigheter när man fastnade för den fängslade människorättsaktivisten Liu Xiaobo.

– Det blir en personligt stor ära för mig att få tillkännage årets pris. Jag tror att det kommer att ses som ett mycket viktigt pris, sade Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland på onsdagen.

Inte minst de senaste åren har visat att kommittén vill knyta an till de stora dagsaktuella frågorna. Mot den bakgrunden tror flera experter att Nobelkommittén i år har tagit intryck av det arabiska upproret.

– Det vore logiskt med en pristagare som representerar den arabiska våren, säger Bates Gill, direktör på fredsforskningsinstitutet Sipri i Stockholm.

Men det är inget helt enkelt val, menar Gill. Dels finns ingen självklar portalfigur, dels har upproret i länder som Libyen, Syrien och Jemen fått ett allt annat än fredligt förlopp.

– Kanske blir det därför någon helt annan. Nobelkommittén har redan tidigare varit duktig på att hitta överraskande pristagare.

Även Anna Jardfelt, Utrikes­politiska institutets direktör, tror att Nobelkommittén kommer att uppmärksamma förändringarna i arabvärlden:

– På Tahrirtorget i Kairo lyckades demonstranterna, med fredliga medel, ta sin framtid i egna händer.

Hon håller med om att den arabiska våren inte har någon självklar ledargestalt men håller ändå fram ett namn:

– Wael Ghonim skapade en viktig Facebooksida. Ghonim greps under upproret, men hans framträdande när han släpptes var så starkt och gripande att det gav ny energi åt protesterna, säger Jardfelt.

Ghonim är också ett av namnen som finns med på spekulationslistan som Kristian Berg Harpviken, chef för det norska fredsforskningsinstitutet Prio, har gjort. Det är tradition att Prio-chefen tippar vem som får priset. I år har han tre unga arabiska aktivister som favoriter. Förutom Wael Ghonim är det Israa Abdel Fattah och Lina Ben Mhenni.

Israa Abdel Fattah är egyptisk bloggare och initiativtagare till Facebooksidan som blev startskottet för 6 juni-rörelsen, ett nätverk som var viktigt för det egyptiska upproret i våras. Lina Ben Mhenni är tunisisk bloggare som tidigt utmanade den nu störtade presidenten Ben Alis regim.

Skulle Nobelkommittén fastna för någon annan finns det gott om kandidater. I år har det kommit in 241 nomineringar, varav 53 är organisationer. Det är fler än någonsin tidigare.

Ett förslag som återkommer i spekulationerna är den arabiska tv-kanalen al-Jazira. Det som talar för al-Jazira är att kanalen varit i frontlinjen med sin rapportering om den arabiska våren och att ingen nyhetsorganisation fått priset tidigare.

Andra namn som nämns är den afghanska människorättsaktivisten Sima Samar, den israeliske dirigenten Daniel Barenboim, Julian Assange och Wikileaks, EU och den ryska människorättsorganisationen Memorial.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.