Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Arabiska debattörer: ”USA inte alltid bin Ladins fiende”

På sociala medier uppmärksammar arabiska kommentatorer tacksamt president Obamas betoning av att bin Ladin inte var en muslimsk ledare. Samtidigt noteras att USA en gång stått på bin Ladins sida. På Facebook skapades snabbt en hyllningssida till den döda terrorlegenden.

I sitt tillkännagivande om att al-Qaidas grundare dödats betonade USA:s president Obama att bin Ladin inte var en muslimsk ledare, utan snarare ”en massmördare av muslimer”. Det uppmärksammas positivt av flera kända bloggare och andra kommentatorer med arabiskt ursprung.

”Bin Ladin dödade fler muslimer än någon annan”, konstaterar exempelvis den egyptisk-amerikanska kolumnisten Mona Eltahawy på Twitter. Hon skriver också att bin Ladin gjorde livet eländigt för muslimer i USA.

Mona Eltahawy påminner samtidigt om att USA från början stod på samma sida som bin Ladin i sina aktioner för att bekämpa Sovjetunionen i Afghanistan. ”Det har tagit 31 år att korrigera det misstaget”

Den egyptiske Googlechefen Wael Ghonim, som blev världskänd för sin roll i starten av den egyptiska revolten, skriver på Twitter: ”2011 är ett historiskt år. Det är bara maj, och redan händer allt detta!”

Hans landsman Mahmoud Salem, som bloggare mer känd som Sandmonkey, har ett liknande inlägg, där han skriver att 2011 verkar vara ”året då Mellanöstern tycks lösa upp alla knutar” och att det ser ut att ha släppts lös ”en kraft som äter upp alla symboler från det förflutna”.

Men han är bekymrad över att al-Qaida nu kan komma att ledas av en egyptier, nämligen terrornätverkets nummer två Ayman Zawahiri: ”Vem som helst men ingen egyptier!”

Det finns också de som är mer syrliga över dödsattacken mot Usama bin Ladin. Egyptiern Khalid Gomaa skriver att ”nu kommer vi troligen att behöva ’njuta av’ ett andra tal på Kairouniversitetet av Obama” och syftar på det försonande tal den amerikanska presidenten höll i Egyptens huvudstad den 4 juni 2009. Många i Mellanöstern är besvikna på att Obama inte hållit vad han lovade där.

En twittrare som kallar sig Farah menar att det var USA som med sitt agerande i praktiken skapade bin Ladins terrornätverk.

På Facebook skapades redan kort efter nyheten om bin Ladins död en hyllningssida till ledaren, ”Vi är alla bin Ladin”. Där finns inlägg på arabiska med önskningar om att Gud ska ta hand om hans själ och släppa in honom i paradiset.

Om du vill diskutera Usama bin Ladins död, klicka här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.