Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/area-51-ska-stormas-men-musikfesten-flyttas/

Världen

Area 51 ska stormas men musikfesten flyttas

En av portarna som leder in till Area 51. Foto: Clas Svahn

Det blir ingen utomjordisk musikfestival i det lilla ökensamhället Rachel. Arrangörerna fruktar att allt för många människor kommer att söka sig dit för att dagen efter storma den hemliga amerikanska militärbasen Area 51 som ligger där.

Area 51 är ett militärt område i Nevadaöknen ett par timmars bilresa norr om Las Vegas i USA. Enligt ihärdiga, men obevisade, rykten ska där finnas tillfångatagna utomjordingar och deras rymdskepp.

Rykten som odlas i böcker och på internet och som blivit en del av konspirationsteoretikernas viktigaste byggstenar i sin misstro mot de amerikanska myndigheterna.

När en amerikan vid namn Matty Roberts på skoj skapade en Facebookgrupp som uppmanade folk att komma till det lilla samhället Rachel den 20 september för att sedan försöka ta sig in på det hemliga militärområdet gick det mesta överstyr. Flera miljoner personer visade sitt intresse och plötsligt hade skämtet blivit allvar.

I ett försök att mildra effekterna som ett så stort evenemang skulle ha på det lilla samhället och naturen runt omkring skapades en musikfestival under namnet Alienstock Festival (som skulle anspela på Woodstock), arrangerad av Matty Roberts.

Men nu ställs festivalen in eftersom Roberts fått kalla fötter sedan samarbetspartnern i Rachel, som Roberts menar, inte har kunnat visa att arrangemanget kommer att kunna genomföras på ett säkert sätt.

I stället flyttas hela arrangemanget till centrala Las Vegas.

Myndigheterna har sedan länge varnat för invasionen av Rachel – inte av Area 51 – och de följder som 10.000-tals besökare kan komma att få på ökenområdet där det inte finns hotell, inga campingplatser, inga toaletter och egentligen inget annat heller – förutom restaurangen Little A’Le’Inn där det serveras flygande tefats-burgare och bjuds på ufobilder och affischer på väggarna.

Rachel, som har 54 invånare, gör därför mesta möjliga för att hålla besökarna borta under mottot: ”I stället för att komma ut till Rachel för att storma Area 51, varför inte njuta av partyt på ett Area 51-arrangemang i Las Vegas?”

Men Facebookgruppen som uppmanar till stormningen av militäranläggningen finns fortfarande kvar och det återstår att se vad som händer den 20:e september. Från den amerikanska militärens sida har man gått ut med en varning om att man kommer ingripa om obehöriga beträder området. 

Läs också:

Kommunen rustar för ”stormningen av Area 51” 

ET-troende varnas för att storma Area 51