Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Arg tysk minister en hit på Youtube

Den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier kritiseras å ena sidan för att vara för mjuk mot Ryssland. Å andra sidan häcklades han häromdagen av motdemonstranter som kallade honom krigshetsare. Då brast det för Steinmeier. Det har gjort honom till Tysklands populäraste politiker – på Youtube.

DN var på plats i måndags när den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier höll valmöte på Alexanderplatz i Berlin tillsammans med Socialdemokraternas toppkandidat Martin Schulz.

Mötestältet var omringat av motdemonstranter av diverse slag. De häcklade talarna och skrek ”krigshetsare” när det var Steinmeiers tur att tala.

Då brast det för politikern som annars brukar anklagas för att vara alltför balanserad och färglös.

Steinmeier talade inte, utan röt, han blev högröd i ansiktet och den svällande halsen hotade att spränga skjortkragen.

Talet har blivit en hit på Youtube och har klickats en och halv miljon gånger hittills.

På torsdagen träffade Steinmeier den utländska pressen i Berlin och berättade varför han tappade tålamodet.

– Förhistorien är att jag precis kom från ett utrikesministermöte i Nato där Tyskland kritiserades för att visa alltför stor förståelse gentemot Ryssland. Sedan kom jag till mötet på Alexanderplatz där man skrek ”krigshetsare” och ”fascistsympatisör åt mig. Det finns gränser för vad man står ut med, sade Steinmeier.

Han tycker det är näst intill plågsamt att se klippet, han känner inte igen sig själv.

Frank-Walter Steinmeier tillträdde som nygammal utrikesminister i december. Redan 2005 till 2009 hade han varit utrikesminister i en Merkelregering och nu blev han det på nytt _ denna gång med föresatsen att bedriva en mycket aktivare politik än sin företrädare.

Han säger att tysk utrikespolitik måste bli ”vuxen”, det är länge sedan de tidigare två tyska staterna kunde gömma sig bakom USA respektive Sovjetunionen.

Han hann knappt installera sig innan Ukrainakrisen bröt ut och Steinmeier har sedan dess spelat en ledande roll.

Efter dödsskjutningarna på Maidan i Kiev var han med och förhandlade fram en uppgörelse som så småningom mynnade ut i att president Janukovytj flydde landet.

Steinmeier har under våren rest outtröttligt för att föra samtal och Tyskland har fått kritik för att satsa för mycket på diplomati och mindre på kännbara sanktioner.

Den senaste tiden har Steinmeier backat upp de rundabordssamtal som förts mellan några av parterna i Ukraina-konflikten. En av Tysklands mest erfarna diplomater spelar en ledande roll för att samtal ska föras mellan en allt vidare krets, även om de väpnade separatisterna hålls utanför.

När DN frågar om Steinmeier har förståelse för hur den ryske presidenten Vladimir Putin agerar, svarar den tyske utrikesministern.

– Det finns de som tror att Putin har en generalplan som säger att först tar man Krim, sedan östra Ukraina, sedan resten av landet och så vidare. Jag har mina tvivel. Vad jag ser är ett prövade agerande för att se hur långt man kan gå.

Steinmeier säger att det är ett problem att Putin har hemmaopinionen med sig i så hög grad, det kan göra det svårt för honom att backa i rätt tid.

– Jag hoppas att han har rådgivare som pekar på de allvarliga ekonomiska konsekvenserna av politiken som redan kan skönjas långt innan sanktionerna kommit och jag hoppas jag får rätt i min förhoppning att Ryssland inte har grundinställningen att isolera sig.

På söndag går Ukraina till ett val med osäker utgång. Ingen vet i vilken grad det kan genomföras och i vilken mån separatisterna i östra Ukraina lyckas i sitt uppsåt att stoppa valet.

– Om vi inte lyckas hantera krisen står vi inför en ny delning av Europa. Riskerna underskattas, säger Frank-Walter Steinmeier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.