Arga städerskor mötte Strauss-Kahn vid rätten - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Arga städerskor mötte Strauss-Kahn vid rätten

”Ingen man ska någonsin få utnyttja våra positioner”, säger Luciana Caracillas, till vänster, som väntade med sina kollegor vid rätten.
”Ingen man ska någonsin få utnyttja våra positioner”, säger Luciana Caracillas, till vänster, som väntade med sina kollegor vid rätten. Foto: Linda Flood
Inför en fylld rättssal i New York nekade i går den tidigare IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn till anklagelserna om våldtäktsförsök på en hotellstäderska. Samtidigt demonstrerade ett hundratal städerskor från stadens mest kända hotell utanför domstolen.

– Vi är här för att vi kräver respekt, säger Luciana Caracillas.

Under stor uppståndelse framträdde den förre chefen för Internationella valutafonden, IMF, 62-årige Dominique Strauss-Kahn på måndagen inför domstol för första gången sedan han släpptes fri mot borgen för drygt två veckor sedan.

Inne i den fullsatta rättssalen höll fransmannen låg profil och nekade endast på domarens fråga om de åtalspunkter som har väckts mot honom. Han anklagas för att ha försökt våldta en hotellstäderska på lyxhotellet Sofitel i New York och tvingat henne att utföra oralsex på honom. Efter hennes anmälan har fler kvinnor trätt fram och anmält Strauss-Kahn som nu misstänks för sju sexrelaterade brott.

Strauss-Kahn visade upp en sammanbiten min och vände sig mot åhörarbänkarna, där DN och andra medier trängdes, och nickade en gång efter det att förhöret var slut.

Domaren Michael Obus godkände försvarsadvokaten Benjamin Brafmans önskemål om att nästa domstolsförhör hålls 18 juli. Därefter ska domaren ta ställning till när rättegången kan inledas, vilket väntas ske i september.

– Jag kommer att vara mycket tydlig med att det inte fanns några inslag av tvång i detta fall över huvud taget, alla sådana påståenden är helt enkelt inte trovärdiga, sade Benjamin Brafman utanför domstolen efter att den förre IMF-chefen lämnat byggnaden och åkt i väg med en väntande bil.

Någon timme innan domstolsförhöret påbörjades kom hotellstäders­kor från flera av New Yorks mest kända hotell till platsen i chartrade bussar. Iklädda sina arbetsuniformer ropade de skällsord mot Dominique Strauss-Kahn under tiden förhöret pågick, och deras röster ekade ända upp till trettonde våningen och sal 51 i domstolsbyggnaden på södra Manhattan.

– Vi är här för att vi kräver respekt och för att visa vår uppskattning för den kvinna som har anklagat Dominique Strauss-Kahn, säger Luciana Caracillas som arbetar på Omni Hotel.

– Många av oss är ensamstående mammor som måste försörja våra barn. Vårt arbete är lika betydelsefullt som andras och ingen man ska någonsin få utnyttja våra positioner, fortsätter hon i en arg ton.

Kenneth Thompson, advokat till den städerska som anklagar Strauss-Kahn för våldtäktsförsök förklarade att kvinnan inte är ute efter publicitet utan enbart vill skapa rättvisa. Hon är också beredd att vittna i en rättegång.

– Det är få som vågar tala om hur illa behandlade vi blir ibland, säger Angela Perez som arbetar som städerska på hotell Warwick, och menar att det pågår mycket bakom kulisserna som aldrig kommer fram i dagsljus.

Dominique Strauss-Kahn greps för drygt tre veckor sedan misstänkt för sexövergrepp och kort därefter avgick han som chef för IMF. Om han fälls på samtliga åtalspunkter riskerar han uppemot 25 års fängelse. Rättegången förväntas dra ut på tiden och under tiden sitter Strauss-Kahn i husarrest i en lyxvåning på Manhattan som enligt amerikanska medier kostar 300.000 kronor i månaden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.