Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ärkebiskop i Australien dömd för att ha mörkat övergrepp

Other: Australian Broadcasting Corporation/AP

Den australiske katolska ärkebiskopen Philip Wilson dömdes på tisdagen för att ha mörkat sexuella övergrepp på korgossar som begicks av en dåvarande prästkollega på 1970-talet. Wilson förnekar att offren berättat för honom om övergreppen.

Ärkebiskopen Philip Wilson är den högste katolske ledaren som dömts för att ha mörklagt sexuella övergrepp på barn. 

Katolska kyrkan skriver i ett uttalande att man är besviken över utgången och överväger vilka rättsliga åtgärder som kan vidtas, skriver BBC. 

Wilson förnekade under rättegången att han hade kännedom om prästkollegans övergrepp på korgossar, som ska ha begåtts när Wilson var assisterande präst i Matiland, norr om Sydney, på 1970-talet. 

Prästen som begick övergreppen dömdes för nio fall av sexuella övergrepp 2004, och dog i fängelse 2006. 

Domaren i rättegången mot Philip Wilson ansåg att en av pojkarna, som vittnade om att han fem år efter övergreppen berättat om detta för Wilson, var ett trovärdigt vittne. Domaren ansåg att Wilson försökt skydda kyrkan, skriver BBC. 

En av linjerna i kyrkans försvar var att hävda att sexuella övergrepp inte ansågs vara ett allvarligt brott på 1970-talet, och att det var skälet att de inte anmäldes till myndigheterna, skriver ABC.

Kyrkans advokater försökte fyra gånger att få prövningen av fallet nedlagd. Philip Wilson riskerar nu två års fängelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.