Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Armén: Mursi är gripen

Den avsatta presidenten Mursi är gripen, uppgav en talesman för armén. Samtidigt kom rappporter om nya sammandrabbningar och fler dödsoffer. Omvärldens reaktion på händelseutvecklingen i Egypten är blandad: En rad stater vid Persiska viken välkomnar den, medan USA:s president är "Djupt oroad".

Order om gripande av 300 medlemmar i Muslimska brödraskapet har gått ut över Egypten och militären grep på onsdagskvällen två ledande islamister som står den avsatte presidenten Muhammad Mursi nära, uppger en säkerhetskälla.

Frågan om Muhammad Mursis öde fick sitt svar av den egyptiska krigsmakten på torsdagsmorgonen: Den avskedade presidenten sitter i militärens förvar. Han är gripen inför en eventuell förundersökning, sade en talesman för armén som antydde möjligheten av ett åtal mot den störtade presidenten enligt anklagelse från oppositionen.

Militärkuppen mot den demokratiskt valda regeringen har fått blandade reaktioner av omvärlden. En rad stater vid Persiska viken, bland dem Saudiarabien, har välkomnat kuppen. De har betraktat Egypten som en allierad i förhållandet till rivalen Iran. Muslimska brödraskapets makttillträde i Egypten vållade därför oro i länderna vid viken.

Kung Abdullah i Saudiarabien har sänt ett gratulationstelegram till ordföranden i Egyptens författningsdomstol, Adli Mansour, som militären tillförordnat som president Mursis efterträdare.

Qatar var ensamt bland Gulfstaterna om att välkomna att förre presidenten Hosni Mubarak avsattes under den arabiska våren.

Oroligheterna fortsatte i olika delar av Egypten under natten sedan militären avsatt presidenten. Minst tio människor har dödats i sammanstötningar mellan Mursianhängare och säkerhetsstyrkor utanför huvudstaden Kairo, uppger statliga medier och myndigheter enligt Reuters.

I Alexandria bröt skottlossning ut medan stenar och tegelstenar flög i luften under strider där. Tre människor ska ha dött. I staden Minya dödades tre människor. Fyra människor ska ha förlorat livet i Marsa Matrouh i norr, sade guvernören där, Badr Tantawi.

En grupp civilklädda personer har beskjutit 2.000 anhängare av Muslimska brödraskapet nära en moské i en Kairoförort, uppger brödraskapets officielle talesman Gehad al-Haddad. Många av de beskjutna var i bön när eldgivningen bröt ut vid tretiden natten till torsdagen, enligt al-Haddad.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon vädjade till Egypten om att skydda landets mänskliga rättigheter och manade till lugn och dialog i landet.

– Varje militärt ingripande i ett lands angelägenheter inger oro, sade Ban.

USA:s utrikesdepartement har beordrat större delen av sin ambassadpersonal att lämna Egypten. USA:s president Barack Obama sade att han är djupt oroad av händelseutvecklingen i Egypten. Han uppmanade egyptierna att snabbt återinföra en vald regering i landet. USA ska också pröva lagligheten sitt bistånd till Egypten, sade han.

Myndigheterna i Egypten har även stängt tre muslimska tv-stationer, bland dem en station som Muslimska brödraskapet driver. Säkerhetsstyrkor har också gripit fem medarbetare vid tv-stationen al-Jazira vid en razzia i stationens Kairoredaktion, skriver Reuters. al-Jazira fick inte sända från en demonstration till stöd för den störtade presidenten Mursi i norra Kairo.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.