Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Armenien riskerar uteslutas nästa år

Inte ens ett harmlöst popspektakel kan överbrygga fiendskapen. Armenien bojkottar schlagerfestivalen i Azerbajdzjan och hotas av uteslutning från nästa års tävling om det inte sänder finalen från Baku.

Blir det ”TV Restoran”, en talangjakt med armeniska amatörartister? Komediserien ”Vitamin club”? Eller kanske finalen i Eurovision Song Contest, ESC?

Armeniska tv-tittare i svävar i ovisshet inför lördagskvällen – om de ska få se de 26 bidragen i finalen, däribland svenska Loreen om hon går vidare från kvällens semifinal.

Redan för två månader sedan meddelade Armenien att landet inte tänkte delta i ESC. Anledningen var att en armenisk soldat hade dödats av en prickskytt vid stilleståndslinjen runt det omstridda Nagorno-Karabach. Sedan kom uppgifter om att soldaten hade dödats av ett vådaskott från sina egna, men bojkotten var redan ett faktum.

När DN träffar Europeiska radio- och tv-unionens event manager Sietse Bakker i Baku är han irriterad.

– Det är ett val armenierna har gjort, och de får leva med det. Vi och de azerbajdzjanska myndigheterna har gjort allt för att deras delegation skulle vara säker här och det har kostat mycket pengar.

Därför drabbas Armenien av dryga böter. Och vad värre är: landet blir uteslutet från nästa års ESC om den statliga tv-kanalen H1 inte sänder finalen ”direkt och utan avbrott”.

I Armenien har frågan blivit en het potatis. Ska man beröva folket årets tv-party eller hålla på principerna?

Så sent som i förgår sade höga tv-chefer att de inte hade bestämt sig.

Det är inte första gången kriget förgiftar schlagerfesten. Efter 2009 års final kallades azerbajdzjaner som hade röstat på det armeniska bidraget till säkerhetstjänsten för förhör och beskylldes för att agera ”opatriotiskt”. Uppenbarligen hade myndigheterna kontroll över folks sms-röster.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.