Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Armenien vill ha tätare band till Ryssland

Nikol Pasjinjan i samband med att han valdes till Armeniens premiärminister.
Nikol Pasjinjan i samband med att han valdes till Armeniens premiärminister. Foto: Sergei Gapon/AFP

Armenien vill stärka de militära och politiska banden till Ryssland. Det sade landets nya premiärminister Nikol Pasjinjan när han mötte president Vladimir Putin på måndagen.

– Vi har saker att diskutera, men det finns också saker som inte behöver någon diskussion, sade Pasjinjan till Reuters reporter som fanns på plats vid toppmötet i Sotji vid Svarta havet.

Den tidigare oppositionspolitikern Nikol Pasjinjan kom till makten förra veckan efter en längre tids gatuprotester mot den korrupta eliten. 

Läs mer: Pasjinjan ny premiärminister i Armenien

Trots ett nytt styre var oddsen låga att Pasjinjan skulle försöka ändra på Armeniens nära förhållande till Ryssland. Något som bekräftades efter det första mötet mellan de både ledarna. Moskva är Armeniens närmaste allierade, både politiskt, ekonomiskt och militärt. Planen framåt är att banden mellan länderna ska stärkas ytterligare och att han hoppades att samarbetet skulle ge en injektion av positiv energi, meddelade Pasjinjan:

– I Armenien finns det en konsensus, och ingen har någonsin tvivlat på betydelsen av de strategiska relationerna mellan Armenien och Ryssland, sade han till Reuters. 

Han tackade också för det ryska stödet under demonstrationerna. 

Anna-Lena Laurén: Det armeniska civilsamhället ny maktfaktor

Den ryska presidenten Putin välkomnade beskedet om att Armenien vill vara en fortsatt allierad och sade att man ser fram emot ett närmare utbyte mellan länderna i framtiden.

Armenien blev självständigt 1991.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.