Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Arresteringen av aktivister visar den saudiska regimens rätta ansikte

Kronprins Muhammad bin Salman.
Kronprins Muhammad bin Salman. Foto: Kevin Dietsch/CNP/Polaris

Massgripandena av saudiska kvinnorättskämpar fortsätter. Åtgärderna visar att kronprins Muhammad bin Salman trots allt är mer mån om sin enväldiga makt än att framstå som reformistisk i omvärldens ögon.

Om precis en månad, den 24 juni under den svenska midsommarhelgen, blir det fritt fram för Saudiarabiens kvinnor att köra bil. Att detta betraktas som ett stort framsteg säger något om i vilken utsträckning detta mäktiga oljerike påverkats av ultrareligiösa dogmer.

Men frågan om kvinnornas rätt att köra bil är bara en av de reformer som genomförts de senaste två åren i kungariket. Det finns andra exempel på att tidigare så mäktiga etablissemanget av wahhabistiska skriftlärda fått släppa greppet i Saudiarabien. Bland annat har den religiösa polisen, mutawwan, fått mindre att säga till om. Kvinnor har i högre grad fått tillträde till arbetsmarknaden och det offentliga rummet. Biografer har öppnat, saudierna kan gå och lyssna på pop- och operaartister.

Kronprins Muhammad bin Salman, ”MBS”, är arkitekten bakom förändringarna och det ”nya” Saudiarabiens galjonsfigur. MBS är den som de facto regerar i Saudiarabien. Hans pappa kungen (Salman bin Abdulaziz) framstår alltmer som en staffagefigur. 

Och den 32-årige MBS har utan tvivel bidragit till att ge det tidigare så rigida och slutna Saudiarabien en ny framtoning. Under våren har kronprinsen åkt på pr-turné i USA och Storbritannien och lagt ut texten om sitt ekonomiska reformpaket, Vision 2030, som lika snabbt som omvälvande ska förvandla Saudiarabien från en råvaruleverantör av olja till en modern tjänsteproducerande nation.

Men den senaste tidens arresteringsvåg av aktivister i Saudiarabien visar med isande tydlighet att reformerna är en tunn fernissa över ett synnerligen totalitärt styre.

Minst tio personer greps i förra veckan av polisen och har offentligt stämplats som ”förrädare”, däribland Madeha al-Ajroush som DN träffade i Saudiarabien för två månader sedan. Hon är en av pionjärerna i påverkanskampanjen för att häva förbudet mot kvinnliga bilförare. 

Arresteringarna har fortsatt denna vecka. På onsdagen rapporterade nyhetsbyrån Reuters att ytterligare minst tre personer gripits.

Anklagelserna mot de gripna är vaga och oprecisa. Det talas om ”samröre med främmande makt” och ekonomiskt stöd till ”utländska statsfiender”.

Madeha al-Ajroush.
Madeha al-Ajroush. Foto: Roger Turesson

En gemensam nämnare för de som nu arresterats är att de framfört kritik mot de lagar och normer som styrt Saudiarabien. Det gäller såväl förbudet mot kvinnlig bilkörning som systemet med obligatorisk manlig förmyndare för kvinnor.

Signalerna som Muhammad bin Salman sänder ut i och med de brutala aktionerna är tydliga: kungahuset är inte intresserade av dialog. Det är diktat som gäller. 

Och de omskrivna reformerna är ingalunda första steget mot ett pluralistiskt Saudiarabien. Det handlar snarare om utanverk. Muhammad bin Salman vill hålla sina undersåtar på gott humör med att tillåta tidigare förbjudna nöjen. Men han är inte det minsta intresserad av ett system där det enväldiga kungahuset delar med sig av makten.

Att de saudiska kvinnorna givits lösare tyglar har i första hand ekonomiska orsaker: det ekonomiska reformprogrammet bygger på att fler saudier sätts i arbete, och då måste den kvinnliga delen av landets arbetskraft vara mer mobil och tillgänglig än tidigare. 

Kronprinsen vill inte heller att någon annan än han själv tillskrivs äran för reformerna. De kvinnor som med stora personliga uppoffringar och betydande risker gick i spetsen för rätten att köra bil har fått en direkt tillsägelse att inte uttala sig i frågan.

Och nu går kungahuset som synes ännu längre: de spärrar in det kvinnliga avantgardet. Därmed visar regimen sitt rätta förtryckaransikte, bortom de soliga propagandafraserna. Reaktionerna från omvärlden mot de saudiska massarresteringarna har ännu så länge varit ljumma. Från USA, Saudiarabiens trogna allierade, har inga twittermeddelanden setts från president Trump, bara ett mycket försiktigt uttalande från utrikesdepartementets talesman som säger sig vara ”oroad”.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.