Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/asiater-utanfor-kina-vittnar-om-rasism-efter-virusutbrottet/

Världen

Asiater utanför Kina vittnar om rasism efter virusutbrottet

01:57. Ökad rasism mot kinesiska medborgare i Italien – ”Viruset används som ursäkt för att vara rasistisk.”

I spåren av virusutbrottet i Kina kommer vittnesmål om att personer med asiatiskt utseende utsätts för rasistiska påhopp. I Frankrike uppmärksammas problemet under hashtaggen #JeNeSuisPasUnVirus (jag är inte ett virus).

Anti-asiatisk rasism har rapporterats från flera olika länder, bland annat Storbritannien, Frankrike – och Sverige. Människor med asiatiskt utseende upplever sig stigmatiserade och har fått kommenterar med anledning av virusutbrottet i Wuhan, skriver flera medier. 

En av dem som drabbats är svenska Philip med vietnamesisk härkomst. Han säger att folk har hållit för munnen, att han fått konstiga blickar och att det ofta är tomt bredvid honom på fullsatta pendeltåg, skriver Aftonbladet. 

– Kanske överdriver och övertänker jag. Men det känns som att ingen vill sitta bredvid mig. Hur kan det annars vara fullt överallt utom bredvid mig, säger han till tidningen. 

I Sverige har ett fall hittills bekräftats smittad; en kvinna i Jönköping. Av de tolv personer som flögs hem från Wuhan förra helgen har ännu ingen uppgetts vara smittad. De tolv har satts i frivillig hemkarantän under inkubationstiden. 

17-åriga Shana Cheng, som bor i Paris men har vietnamesisk-kambodjanskt ursprung, vittnar om en liknande händelse. Hon berättar för BBC vad hon hörde från passagerare på en bussresa:

– De sade: Där sitter en kinesisk kvinna, hon kommer att smitta oss. Hon borde åka hem, säger hon till BBC. 

Shana Cheng upplevde också att folk tittade på henne med avsmak ”som om jag var viruset”. 

I Frankrike har flera personer bekräftats vara smittade av det nya coronaviruset, en av dem var en äldre kinesisk man som turistade i landet. Flera hundra medborgare som har evakuerats från Wuhan sitter i karantän i södra Frankrike.

Turister anländer till Paris från Peking i slutet av januari.
Turister anländer till Paris från Peking i slutet av januari. Foto: Kamil Zihnioglu

Oron över smittan visar sig även på sociala medier med kommentarer av typen: ”Jag gick över till andra sidan gatan när jag mötte en asiatisk person” och ”Vågar jag äta kinesisk mat?”. 

Som en motreaktion har hashtaggen #JeNeSuisPasUnVirus (Jag är inte ett virus) skaptas på Twitter. Där finns både vittnesmål om och fördömanden mot diskrimineringen.

En är Lou Chengwang som vädjar till omgivningen under appellen: ”Jag är kines men jag är inte ett virus. Jag vet att alla är rädda för viruset men var inte fördomsfulla är ni snälla”.

https://twitter.com/ChengwangL/status/1222114635878367232?s=20

Stigmatiseringen underblåstes av en fransk lokaltidning som hade en asiatisk kvinna med munskydd under rubriken ”Gula faran”. Publiceringen fick starka reaktioner och tidningen bad snabbt om ursäkt, skriver Ekot på Sveriges radio.

Brittiska Cathy Tran, som mötts av rasismen, säger till BBC att coronaviruset används som en ursäkt för att sprida fördomar om asiater som redan finns men att det nu sker i en omfattning som hon aldrig tidigare upplevt.

– Asiater talar sällan om den rasism de möts av eftersom vi är kända för att lida i det tysta. Men nu är det för mycket, säger hon. 

Kanada och Italien rapporterar också om diskriminering mot asiater efter virusutbrottet. I Rom har en kvinna tvingats stänga sin kinarestaurang eftersom det inte kom några gäster. Landets inrikesminister Giuseppe Conte varnar för att rasismen kan leda till våldsamheter om den tillåts fortsätta:

– Vi kan inte tillåta detta eftersom det inte finns någon anledning till larm eller panik. Därför har politiker, och särskilt jag och min regering, ansvaret att mana till lugn och förnuft, säger han till AP.

Även världshälsoorganisationen WHO är medveten om stigmatiseringen och uppmanar alla att undvika att benämningar som Kinavirus eller Wuhanvirus och i stället använda 2019-nCOV eller nya coronaviruset.

 – Den onödiga och föga hjälpsamma profileringen baserad på etnicitet är oacceptabel och måste stoppas, säger Mike Ryan, WHO:s expert på akuta sjukdomsutbrott till Retuers.