Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 09:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/asiatisk-mordargeting-upptackt-i-usa-for-forsta-gangen/

Världen

Asiatisk mördargeting upptäckt i USA för första gången

Den asiatiska bålgetingen är världens största och kan bli drygt fem centimeter lång.
Den asiatiska bålgetingen är världens största och kan bli drygt fem centimeter lång. Foto: TT

Amerikanska biodlare har slagit larm efter att ha upptäckt mängder av döda bin med avslitna huvuden vid sina kupor. Nu fruktar forskare att den asiatiska så kallade mördargetingen har kommit in i landet. 

– Den ser ut som ett monster med sitt enorma gul-orange ansikte, säger Susan Cobey, biexpert på Washington State University (WSU) till CNN.

De första spåren av mördargetingen gjordes i december förra året främst i den amerikanska delstaten Washington. Nu tror forskare att getingen har blivit aktiv igen för att bygga bo och bilda kolonier när drottningen vaknar ur vinterdvalan.

Upptäckten av den invasiva arten har skakat om biodlare i USA.

Ted McFall har varit biodlare i decennier och är en av de drabbade. Han liknar attacken vid ett blodbad: högar av döda bin låg runt bikuporna som var helt söndertrasade inuti.

– Jag kunde först inte fatta vad som hade gjort detta, säger han till New York Times.  

Den asiatiska bålgetingen – vespa mandarinia – är världens största och kan bli drygt fem centimeter lång. Den är extremt aggressiv och giftig nog att döda en människa, enligt forskarna på Washingtons universitet. Sticket är smärtsamt och giftet angriper nervsystemet på samma sätt som för giftormar, exempelvis kobra och mamba. 

– Om man får flera stick kan det döda en människa, även om man inte är allergisk, säger Seth Truscott på WSU till CNN. 

I Japan dör runt 50 människor årligen efter att ha blivit stungna av den asiatiska bålgetingen, skriver New York Times. 

Foto: Rights Managed

Mördargetingen lever av andra insekter och är en fara för de redan hotade honungsbina, naturens pollinerare. Getingarna attackerar och utplånar bisamhällen på några timmar, de sliter av huvudet på vuxna bin och äter larverna. Bytet tuggas sedan sönder till en gröt, som de egna larverna matas med.

Forskarna vet inte hur mördargetingen, som normalt lever i Asien, har kommit in i USA men det kan vara via internationella transporter. 

Om den etablerar sig i landet kan det leda till en halvering av bipopulationen, menar forskarna vid WSU. Därför vill man kartlägga förekomsten i ett försök att stoppa insekten. 

– Kan vi inte göra det de närmaste åren är det förmodligen för sent, säger Chris Looney, entomolog vid Washingtons Jordbruksdepartmentet till CNN.

Biodlare och allmänhet uppmanas att rapportera in eventuella observationer av jätteinsekterna – men med en varning om att inte gå för nära, inte ens om man bär skydd. Mördargetingens gadd kan tränga igenom en vanlig biodlare skyddskläder. 

– Det är mycket viktigt för oss att få rapporter om varje fynd för att ha något hopp om utrotning. Men försök inte fånga in den själv. Ser du ser några så spring därifrån och ring oss, säger Chris Looney till CNN.

Att antalet bin har minskat kraftigt i världen på senare år beror främst på bekämpningsmedel, kvalster och svält på grund av att stora markområden odlas med samma typ av grödor. 

En tredjedel av all mat vi äter är pollinerad av honungsbin och om de dör ut hotas vår livsmedelsförsörjning.