Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Askmolnet och flygtrafiken dag 7 – DN.se följer utvecklingen

DN.se rapporterar kontinuerligt om utvecklingen:

15.25: Det brittiska luftrummet öppnas helt för trafik.

15.15: Arlanda är öppet. Större delen av svenskt luftrum har nu öppnats, skriver Luftfartsverket på sin hemsida. Det innebär att Arlanda, Bromma, Skavsta, Göteborg och Malmö är öppna. Fortfarande är luftrummet över Dalsland, Värmland, Dalarna, Gästrikland och Hälsingland stängt.

15.00: Vulkanen verkar ha lugnat sig något, säger Reynir Bödvarsson vid Seismologiska institutet i Uppsala till TT.

– Det är helt klart mindre askbildning än vad det var för ett par dagar sedan. Nu, sedan några timmar tillbaka, är det också en liten minskning från våra seismografer, vilket tyder på en avmattning i vulkanen.

– Därmed inte sagt att vi ser slutet, det vet vi inget om, tillägger han.

13.23: Det mesta av vulkanaskan rör sig nu västerut över Atlanten. Den del av askmolnet som rört sig över Skandinavien löses upp. Brittiska Met Office visar här en rörlig animation över hur askan utvecklas under onsdagen och torsdagen.

13.16: I Storbritannien inträffade den stora omsvängningen redan på tisdagskvällen, skriver Times. Då beslutade den brittiska myndigheten för civil luftfart, CAA, att mildra bestämmelserna för flygning genom vulkanaska. Därefter tog det bara en halvtimme innan luftrummet över Storbritannien öppnades.

– Maskintillverkarna har nu tittat på konkreta bevis, vetenskaplig teori och tidigare incidenter och funnit att en viss mängd aska på ett säkert sätt kan kan flöda genom en motor, säger en CAA-talesman till Times.

De nya reglerna innebär att noggranna uppgifter om motorernas tillstånd måste lämnas in just före och just efter varje flygning.

Det kommer dock att ta flera dagar innan trafiken på bland annat Heathrow har nått tillbaka till normala nivåer, säger företrädare för British Airways.

12.55: Till skillnad från Apollo och Fritidsresor har inte Ving börjat flyga ut resenärer från Sverige, men reseföretaget räknar med att flyga hem omkring 2.000 resenärer under onsdagen. Därefter återstår omkring 900 i Egypten, Mallorca och på Gran Canaria, som väntas kunna komma hem på torsdagen.

12.05: Askmolnet har nu drivit så långt i väg att det enligt Nato påverkar civil och militär flygtrafik till och från Afghanistan, rapporterar CNN. Samtidigt förbereder sig östra Kanada för att de förhärskande vindarna kan driva in vulkanaska.

11.50: De första av Fritidsresors flyg sedan stoppet i fredags avgår på onsdagen. Fortfarande har runt 2.000 av företagets strandsatta resenärer inte kommit tillbaka till Sverige. Apollo räknar med att återta sina normala avgångar på torsdagen.

11.40: I dag väntas ungefär tre fjärdedelar av de europeiska flygavgångarna äga rum, mot hälften i går, enligt flygsamordningsmyndigheten Eurocontrol. Vid slutet av dagen beräknas totalt över 100.000 flygningar ha ställts in sedan i torsdags, skriver TT.

11.15: En av Islands ledande seismologer uppger att mängden aska från Eyafjallajökull nu fallit till "insignifikanta" nivåer, rapporterar TT-AFP. Seismologen understryker dock att vulkanen "inte somnat" och att det är omöjligt att förutsäga när den ska sluta med utbrotten.

När Arlanda öppnar klockan 16 i dag kommer kapaciteten att vara begränsad, enligt Swedavia, som sköter de svenska flygplatserna.

– Vi räknar inte med full kapacitet. Vilka flyg som går är i första hand upp till flygbolagen, men det är svårt att få dit resenärer på så kort tid, säger Anders Bredfell, Svedavias presschef på Arlanda, till TT.

10.55:  Europeiskt luftrum öppnas. I och med att Tyskland öppnar sitt luftrum klockan 11 i dag är alla de stora europeiska flygplatserna öppna.

Samtidigt rapporterar det isländska räddningsverket att vulkanen Eyjafjallajökulls intensitet är nere på 20 procent av den nivå den hade i helgen. Askmolnet beräknas ha sin huvudsakliga del över Atlanten vid lunchtid. Det ser gynnsamt ut, enligt SMHI, men prognoserna är fortfarande osäkra.

09.59: Luftfartsverket rapporterar på sin hemsida att det ljusnar: luftrummet över Sverige kommer att öppnas stegvis under dagen. Just nu är det öppet i Skåne, Småland och Norrland norr om Söderhamn. Från klockan 14 kommer även luftrummet över Göteborg och Skavsta att öppnas, enligt prognosen, och från klockan 16 ska Stockholmsflygplatserna Bromma och Arlanda öppna.

Undantagen är Borlänge och Karlstad, som beräknas hålla stängt resten av dagen.

Enligt Luftfartsverket kommer även det mesta av övrigt europeiska luftrum att öppnas successivt under onsdagen.

09.50: SJ sätter in fler tåg på sträckan Malmö–Stockholm för att hjälpa strandsatta flygresenärer, rapporterar TT. Antalet platser ökas med 30 procent till drygt 10.000 resenärer per dygn.

09.40: Enligt den brittiska vädertjänsten Met Office kommer inte väderförhållandena att ändras över Europa förrän på fredag, varför askmolnet blir kvar åtminstone till dess. Från fredagen kommer sydvästliga vindar att föra askan norrut, i första hand bort från Storbritannien.

07.35: En advokatbyrå tänker för flera flygbolags räkning vidta rättsliga åtgärder mot EU-stater och EU-kommissionen, skriver den spanska tidningen Periódico. Flygbolagen, vars namn inte avslöjas, vill att advokatfirman Baker & MacKenzie undersöker om den stängning av luftrummet som rekommenderats av den europeiska luftfartsmyndigheten Eurocontrol och som följts av medlemsstaterna har varit "rättfärdigad" som en åtgärd med "rätt proportioner".

Periódico skriver också att flygtrafiken inte kommer att kunna återgå till det normala förrän tidigast i månadsskiftet, även om ingen mer aska skulle tillföras atmosfären över Europa. Man refererar till spanska luftfartsmyndigheter. Spanien har befunnit sig utanför askmolnet men har mängder av strandsatta turister från norra Europa.

06.48: Finlands luftrum är öppet för flygtrafik, meddelar flygplatsmyndigheten Finavia. Beskedet gäller tills vidare. Men trafiken blir begränsad. Helsingfors flygplats Vanda stänger åter klockan 15 i eftermiddag, enligt prognosen.

06.30: De svenska flygplatserna från Sundsvall och norrut håller öppet tills vidare, men det kommer sannolikt att ändras under dagen, berättar Susanne Rundström, pressjour på Swedavia, som ansvarar för de svenska flygplatserna.

Askmolnet kryper norrut. Malmös flygplats har varit öppen under småtimmarna, men den beräknas stänga snart igen. Arlanda kommer att hålla stängt under förmiddagen.

– Molnet vrider sig i en spiral, situationen är komplex, säger Susanne Rundström

05.55: Under natten öppnade Malmös flygplats, bland annat för att ta emot ett charterplan från Burgas i Bulgarien. Flygplatsen planeras stänga igen klockan åtta, eftersom askmolnet under dage i dag åter tros dra in över södra Sverige.

I natt har också stora delar av det danska luftrummet öppnat, inklusive Kastrup. Först var det tänkt att även Kastrup skulle stänga igen nu på morgonen, men efter nya vindprognoser har man beslutat att Danmarks luftrum ska vara öppet till klockan 11 på förmiddagen.

Här kan du läsa gårdagens uppdateringar om askmolnet och flygtrafiken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.