Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 17:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/assange-anlander-till-ratten/

Världen

Assange i rätten – får 50 veckors fängelse

00:51. En domstol i London har dömt Julian Assange till nästan ett års fängelse, sedan han trotsat en utlämningsorder till Sverige 2012. Wikileaks chefredaktör Kristinn Hrafnsson anser att domen osar hämnd: ”Den är en skandal”.

Wikileaksgrundaren Julian Assange dömdes vid lunchtid på onsdagen till 50 veckors fängelse för att ha brutit mot villkoren kring sin borgen.

Rätta artikel

Assange riskerade inför rättegången i Southwark Crown i London att dömas till upp till ett års fängelse. Det efter att han brutit mot villkoren kring sin borgen när han 2012 tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London. 

Vid 12.45-tiden föll domen: 50 veckors fängelse. Det var det strängaste möjliga straffet för det brott han åtalats för. 

Utanför domstolen hade ett stort pressuppbåd och demonstranter samlats.

Under rättegången sade Assanges försvarare att Wikileaksgrundaren var rädd för att utlämnas till Sverige eller USA, skriver Sky News.

- Han var rädd att flyttas till Guantanamo Bay, sade försvararen. 

https://twitter.com/CarlSMcQueen/status/1123526949522034688

Det var den elfte april som Julian Assange greps av brittisk polis efter att de fått tillstånd att gå in i Ecuadors ambassad i London. 

Assange bad i domstolen om ursäkt för sitt agerande. 

– Jag kämpade mot skrämmande omständigheter. Jag gjorde vad jag då trodde var bäst. Jag hoppas att det kommer att leda till en rättslig lösning mellan Ecuador och Sverige, sade han enligt Sky News.

Assanges försvarare sade vidare att Wikileaksgrundaren var deprimerad och led av olika fysiska åkommor under sina år på ambassaden, som tandvärk och frusen skuldra.

Australiern har hela tiden varit beredd att svara på frågor från det svenska rättsväsendet, och han lämnade Sverige först när han fick klartecken för det från myndigheterna, enligt försvararen.

Läs mer: Detta har hänt: Fallet Julian Assange