Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/assange-begar-garanti-att-slippa-usa/

VÄRLDEN

Assange begär garanti att slippa USA

Wikileaksgrundaren Julian Assange har begärt diplomatiska garantier för att slippa utvisning till USA. Bakgrunden är Wikileaks spridning av en väldig mängd topphemliga amerikanska dokument.

Assange är på Ecuadors Londonambassad där han begärt politisk asyl, en begäran som regeringen och presidenten i Quito utreder.

– Ytterst kan det komma att handla om vilka garantier Storbritannien, Sverige och USA är villiga att ge, säger Assange.

Han sökte sig till ambassaden sedan Storbritanniens högsta domstol avslagit hans överklagan av ett utvisningsbeslut till Sverige, där han är efterlyst misstänkt för bland annat våldtäkt.

Julian Assange är orolig för att bli utlämnad och ställd till svars i USA efter att Wikileak publicerat en rad dokument, bland annat om krigen i Afghanistan och Irak, som har inneburit svårigheter för ledningen i flera länder.

Assange går även ut
med kritik mot sitt hemland Australiens premiärminister Julia Gillard. Han har sagt att situationen "är av en allvarlig karaktär... och att Australiens ledning borde hantera den med den seriositet som krävs."

Australien har svarat med att de har begränsade möjligheter att hjälpa Assange eftersom han inte befinner sig i landet och inte har brutit mot några av Australiens lagar.

Australien har även tillbakavisat uppgifterna om att USA skulle vara angelägna om att få tag på Assange.