Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Assange får asyl i Ecuador

Julian Assanges asylansökan beviljas. Det meddelade Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño från Quito på torsdagen. Huruvida Assange verkligen kan komma till Ecuador återstår att se. Mellan honom och Sydamerika står Londonpolisen.

 

– Det innebär att min klient inte kan utlämnas till Sverige. Nu tycker jag att åklagare Marianne Ny gör det näst bästa ur sitt perspektiv, nämligen att söka rättslig hjälp för att kunna genomföra förhör med honom i London så att vi sedan kan lägga ner fallet, säger Assanges svenska advokat Per E Samuelsson till DN.se.

Wikileaks-profilen Julian Assange har begärts utlämnad av Sverige. Åklagaren vill höra honom i samband med misstankar om sexualbrott mot två kvinnor som ska ha begåtts i augusti 2010. Brittiska högsta domstolen beslutade i november att utlämningen ska ske.

Tidigare i somras lyckades Julian Assange, fri mot borgen, ta sig till Ecuadors ambassad i London där han sökte politisk asyl. Sedan dess har den eftersökte Assange tillbringat all tid på ambassaden i väntan på torsdagens beslut.

Utanför ambassadbyggnaden har Londonpolisen väntat på att kunna gripa honom. Fallet har av kritiker beskrivits som en storpolitisk konspiration med USA i huvudrollen. Inte minst Assange själv oroar sig för amerikanerna.

– Han understryker att han respekterar den svenska förundersökningen, men asylansökan har primärt inte med Sverige att göra. Han är rädd  för att om han kommer hit så finns en risk att han hamnar i fängelse på livstid i USA i stället, säger Per E Samuelsson.

Hur stor är den risken, menar du?

– Det kan man svara på två sätt på. Helt klart är risken inte är noll. Vi har försökt få förhandsgarantier från regeringen, men det har bland andra utrikesminister Carl Bildt i Almedalen sagt nej till. Det betyder att om rekvisiten i utlämningsavtalet mellan Sverige och USA är uppfyllda, ja då kommer den svenska regeringen att utlämna honom.

Nu står två rättsregler mot varandra. Britterna är å ena sidan skyldiga att utlämna Assange till Sverige, enligt den domstolsbeviljade arresteringsordern. Samtidigt har de en folkättslig skyldighet att respektera Ecuadors beslut. Efter att beslutet meddelats upprepade dock Storbritanniens utrikesdepartement att beslutet inte alls påverkar målsättningen att utlämna Assange.

– På något sätt måste den här knuten lösas. Min mening är att det mest naturliga vore att eliminera de skäl som ligger till grund för att Sverige vill utföra arresteringsordern, det vill säga genomföra förhören på plats i London, säger Per E Samuelsson.

Under asylprocessen ska en omfattande och kontinuerlig dialog ha ägt rum. Både Ecuador och Storbritannien har uttalat sig ovanligt starkt för att vara i diplomatiska sammanhang.

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño, som meddelade beskedet, passade på att kritisera Storbritannien. Detta sedan britterna på onsdagen hotade att återkalla den ecuadorianska ambassadens diplomatiska status.

Patiño vänder sig mot att något land ska kunna hota ett annat land med hänvisning till vilka beslut som fattas och vilka överväganden som görs. Han menade att det brittiska budet inte var ”ärligt”. Ecuadors överväganden i ärendet har varit extrema och noggranna, försäkrade Patiño, som i sin drygt halvtimmeslånga inledning talade för Ecuadors beslut.

Bland annat, sade han, har svenska myndigheter kontaktats för att kunna få försäkringar om att Assange ska hanteras med en rättsäkerhet som överensstämmer med ecuadoriansk lag. Uteblivna sådana försäkringar från både Sverige och USA var en av orsakerna som Ricardo Patiño sade låg bakom beslutet.

Åklagare Marianne Ny meddelar att hon inte kommenterar asylbeslutet. DN.se har sökt Sveriges utrikesdepartement och de målsägande kvinnornas advokat Claes Borgström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.