Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Assange får stanna i 200 år”

Wikileaks-grundaren Julian Assange får stanna på Ecuadors ambassad i "två århundraden" om han vill. Det säger en talesperson för ambassaden i London.

Ecuadors regering har uttryckt "förvåning och besvikelse" över att Storbritannien inte tagit någon kontakt sedan Julian Assange fick politisk asyl i landet i förra veckan.

Assange befinner sig sedan två månader på Ecuadors ambassad i London. Syftet är enligt Assange att slippa utlämnas till USA och åtalas för att hans Wikileaks har läckt hemligstämplade dokument. Manövern hindrar även att Assange ställs till svars i Sverige, där han anklagas för våldtäkt.

Och på ambassaden verkar han få stanna.

– Han kan vara här i åtta år… två århundraden. Hur länge hän vill, säger en talesperson för ambassaden till Independent.

De inblandade länderna försöker nu nå en kompromiss i fallet Assange. Ecuador vill ha garantier från både Sverige och Storbritannen för att han inte kommer att utlämnas till ett tredje land från Sverige.

Om Assange skulle lyckas ta sig till Ecuador skulle han sannolikt vara utom räckhåll för både det svenska och amerikanska rättssystemet. Men någon hjälp från ambassaden med att ta sig dit kan han inte vänta sig.

– Jag kan öppna dörren för honom om han vill, men jag kan inte hjälpa honom fly.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.