Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Assange får stöd av 500 kändisar

Sverige och Storbritannien underminerar FN:s system för mänskliga rättigheter genom att strunta i en FN-panels utlåtande om Wikileaksgrundaren Julian Assange. Det menar 500 konstnärer, författare, aktivister och andra kändisar som skrivit under ett öppet brev.

Bland det öppna brevets undertecknare finns den kinesiske konstnären Ai Weiwei, Greklands tidigare finansminister Yanis Varoufakis och författaren Naomi Klein, skriver The Guardian.

Det var förra månaden som FN-panelen UNWGAD, som består av fem jurister från olika länder, i ett utlåtande kom fram till att Julian Assange är godtyckligt frihetsberövad.

Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 sedan den brittiska högsta domstolen beslutat att han, med stöd av en europeisk arresteringsorder, skulle överlämnas till Sverige där han är misstänkt för våldtäkt.

Wikileaksgrundaren har därefter inte lämnat den ecuadorianska ambassaden, och den svenska utredningen har inte slutförts.

Både Sverige och Storbritannien har avfärdat FN-panelens utlåtande.

– Assange har frivilligt valt att vara på den ecuadorianska ambassaden och svenska myndigheter har ingen kontroll över hans beslut att vara där. Assange är fri att lämna ambassaden när som helst, kommenterade det svenska utrikesdepartementets rättschef Anders Rönquist.

Den brittiske utrikesministern Philip Hammond sade att Wikileaks-grundaren är "på flykt från rättvisan" och kallade UWGAD:s utredning "löjlig".

Men kändisarna som undertecknat uppropet underkänner de svenska och brittiska svaren.

"Vi fördömer reaktionerna från Sveriges och Storbritanniens regeringar när det gäller UNGWGAD:s slutsats att Julian Assange är godtyckligt frihetsberövad. Sverige och Storbritannien skapar ett farligt prejudikat som underminerar hela FN:s system för mänskliga rättigheter", står det i det öppna brevet där man också uppmanar regeringarna att se till att Assange åter kan röra sig fritt och att han får kompensation.

Bland andra undertecknare finns den argentinske fredspristagaren Adolfo Pérez Esquivel, musikern Brian Eno, författaren Noam Chomsky och journalisten John Pilger.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.