Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/assange-gripen-av-brittisk-polis/

Världen

Julian Assange gripen av brittisk polis efter USA-krav

00:50. Se när Julian Assange grips i London.

Wikileaksgrundaren Julian Assange har gripits av polis. Skälet är såväl brittiska brottsmisstankar som USA:s begäran om utlämning. I Sverige har advokat Elisabeth Massi Fritz begärt att den svenska förundersökningen mot Assange ska återupptas.

Rätta artikel

Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid bekräftade på torsdagsförmiddagen att Julian Assange, grundare av Wikileaks, hade gripits av polis. Bara timmar senare ställdes Assange inför en domstol där han befanns skyldig för att ha brutit mot villkoren gällande borgen. Assange själv förklarade sig oskyldig.

Gripandet skedde sedan Ecuador först aviserat att landet drar tillbaka den asyl Assange beviljades 2012 och därpå kontaktat polismyndigheterna.

Londonpolisen skriver i ett meddelande att Assange även gripits på begäran av amerikanska myndigheter sedan han anlänt till polisstationen. Det finns en amerikansk begäran om utlämning av Wikileaksgrundaren, och enligt den brittiska domstolen har USA till den 12 juni på sig att presentera de papper som krävs för ett utlämnande.

Assanges advokat säger att en utlämning till USA kommer att bestridas, rapporterar AFP. I ett uttalande på torsdagen sa Jennifer Robinson, en av Assanges jurister, att de bevisligen hade rätt när de tidigare flaggat för att Wikileaksgrundaren kan bli utlämnad för sin ”publiceringsverksamhet”.

– Jag har precis varit med Assange i cellen. Han vill tacka alla sina anhängare för stödet, och han sa ”det var det jag sa”, berättade Jennifer Robinson enligt CNN.

Enligt det amerikanska justitiedepartementet riskerar Assange högst fem års fängelse för att ha konspirerat för att komma åt hemligstämplade dokument.

Julian Assange talade från Ecuadors ambassad i London i maj 2017. Foto: Vianney Le Caer/TT

Julian Assange har tillbringat de senaste sju åren på den ecuadorianska ambassaden i London. Han tog sin tillflykt dit för att undkomma svensk och brittisk polis.

I Sverige har han varit misstänkt för sexualbrott. Åklagaren Marianne Ny lade ner förundersökningen 2017. Den skulle dock kunna återupptas om Julian Assange åker till Sverige före 2020, då våldtäktsfallet preskriberas.

Advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder målsäganden skriver i ett uttalande till DN att hon hoppas att fallet tas upp igen.

”Jag och min klient har precis tagit emot nyheten att Assange har gripits. Att det vi har väntat och hoppats på i snart sju års tid nu händer kommer så klart som en chock för min klient. Vi kommer göra allt vi kan för att åklagarna ska återuppta den svenska förundersökningen så att Assange kan utlämnas till Sverige och lagföras för våldtäkt. Så länge brottet inte har preskriberats har min klient hopp om att få upprättelse.”

Massi Fritz skrev också att hon i dag på förmiddagen formellt begärt att åklagarmyndigheten ska återuppta förundersökningen och att hon begärt skyndsam handläggning.

I ett pressmeddelande bekräftar myndigheten att de fått in en begäran om att förundersökningen om våldtäkt ska återupptas.

– Vi kommer nu att sätta oss in i ärendet för att avgöra hur vi går vidare. Vi kan inte utlova någon tidplan för när beslut kommer att fattas, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson i ett pressmeddelande.

I Storbritannien har Julian Assange förklarats skyldig för att ha brutit mot villkoren för sin borgen och flytt in på den ecuadorianska ambassaden. För det riskerar han upp till ett år i fängelse, enligt CNN.

Assanges egen största oro, enligt honom själv, har dock varit att antingen Sverige eller Storbritannien ska utlämna honom till USA, där han skulle kunna bli åtalad för spioneri. Wikileaks har spridit ett stort antal stulna amerikanska militära dokument.

Den brittiska polisen anger alltså kravet på utlämning som ett skäl för torsdagens gripande, och USA:s myndigheter säger att åtalspunkten är konspiration för att komma åt hemliga uppgifter.

USA:s president Donald Trump sa på torsdagen att han inte har någon åsikt vad gäller gripandet av Assange, skriver Reuters.

– Jag vet ingenting om Wikileaks. Det är inte min grej, men jag vet att det har att göra med Julian Assange. Jag har sett vad som hänt med Assange, sa han enligt CNN.

CNN konstaterar att Donald Trump tidigare, innan han blev president, sagt att han ”älskar Wikileaks”.

Ecuadors president Lenín Moreno säger att britterna lovat att inte utlämna Julian Assange till ett land som har dödsstraff.

Den brittiska utrikesministern Alan Duncan säger samtidigt enligt BBC att gripandet följer på en ”utförlig dialog” mellan Storbritannien och USA.