Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 13:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/assange-haktas-inte-i-sin-franvaro-aklagare-overklagar-inte-beslutet/

Världen

Beslutet att inte häkta Assange överklagas inte

Julian Assange bärs ut från Ecuadors ambassad i London i samband med att han greps. Foto: TT

Åklagaren kommer inte att överklaga Uppsala tingsrätts beslut att inte häkta Julian Assange i sin frånvaro. 

Trots att tiden för överklagande går ut först på måndagen den 24 juni har åklagaren redan beslutat att inte överklaga Uppsala tingsrätts beslut om att inte häkta Julian Assange i sin frånvaro. 

Tingsrätten ansåg att det räcker med en europeisk utredningsorder för att Wikileaksgrundaren ska kunna bli förhörd, det är med andra ord inte svenska domstolar som ska besluta om hans placering. Det beslutet kommer åklagaren inte att överklaga, meddelar man på torsdagseftermiddagen. 

Läs mer: Assangemålet kan bli en rysare för pressfriheten 

– Arbetet är nu inriktat på att kontrollera bevisläget i utredningen genom att hålla vissa kompletterande förhör, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson som leder utredningen i ett pressmeddelande. 

Eva-Marie Persson vill inte uttala sig vidare om ärendet förrän tiden för att överklaga går ut på måndag. 

Tingsrätten anser Assange fortsatt på sannolika skäl är misstänkt för våldtäkt.

FN-rapportör: Assange lider av psykologisk tortyr 

Det var den 11 april som brittisk polis fick tillåtelse att gå in på Ecuadors ambassad i London för att gripa Assange, där han hållit till sedan 2012. 

Enligt det amerikanska justitiedepartementet riskerar Assange högst fem års fängelse för att ha konspirerat för att komma åt hemligstämplade dokument.

I Storbritannien har Julian Assange förklarats skyldig för att ha brutit mot villkoren för sin borgen och flytt in på den ecuadorianska ambassaden, för det dömdes han till 50 veckors fängelse.

I Sverige misstänktes Julian Assange från början för fyra olika brott i Sverige. I augusti 2015 preskriberades två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.

Den misstanke som kvarstår gäller ett fall av mindre grov våldtäkt, ett brott som kan ge högst fyra års fängelse. Den brottsmisstanken preskriberas i augusti 2020. Det är i det fallet som förundersökningen har återupptagits.