Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Assange stannar på ambassaden

Julian Assange följer inte brittiska polisens inställningsorder, utan stannar på Ecuadors ambassad.

Wikileaksgrundaren säger att han har fått rådet att inte överlämna sig. Enligt hans rådgivare går "asylärenden före överlämningsfrågor". Det sade han själv i en telefonintervju med BBC sent i torsdags, och en taleskvinna för Wikileaks upprepade uttalandet på fredagen utanför ambassaden.

Taleskvinnan återkom till Assanges tidigare påstående att hans liv är i fara eftersom han, enligt sitt sätt att se det, riskerar överlämning till USA om han kommer till Sverige. I USA skulle han kunna dömas till döden, enligt Assanges uppfattning.

Brittisk polis överlämnade i torsdags en order till Julian Assange om att han ska inställa sig för att överlämnas till Sverige där han misstänks för våldtäkt och sexuella övergrepp. Assange har befunnit sig på ambassaden i tio dagar och har ansökt om asyl i Ecuador.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.