Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Assange: Sverige kommer att lägger ner fallet

Julian Assange har befunnit sig på Ecuadors Londonambassad i två månader.
Julian Assange har befunnit sig på Ecuadors Londonambassad i två månader. Foto: Sang Tan / AP

Julian Assange tror att sexanklagelserna mot honom kommer att läggas ner och att han kan lämna Ecuadors ambassad i London inom ett år.

Wikileaks grundare har befunnit sig på Ecuadors ambassad i London sedan i juni för att slippa lämnas ut till Sverige där han är misstänkt för sexuella övergrepp.

I en intervju med den ecuadorianska tv-stationen Gama säger han att Sverige troligen kommer att lägga ner anklagelserna mot honom.

– Sveriges regering kan lägga ner fallet. Jag tror att det är det mest sannolika scanariot. Efter en grundlig utredning om vad som hänt kan de lägga ner fallet, säger han.

Julian Assange hoppas att situationen kommer att lösa sig "på diplomatisk väg" och att han kan lämna ambassaden inom ett år.

– Jag tror att det här kommer att lösa sig inom sex till tolv månader, det är min uppskattning.

Men Storbrianniens utrikesminister William Hague delar inte den åsikten. Enligt honom finns det ingenting i nuläget som tyder på att utlämningsbeslutet mot Assange kommer att upphävas, skriver BBC.

Ecuador hävdade nyligen att Storbriannien hotat med att storma ambassaden, något som Storbritanniens utrikesminister förnekar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.