Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Assange utlämnas till Sverige

Julian Assange och hans advokat Jennifer Robinson på väg till domstolen på torsdagen.
Julian Assange och hans advokat Jennifer Robinson på väg till domstolen på torsdagen. Foto: Matt Dunham / AP

Wikileaks grundare Julian Assange ska utlämnas till Sverige. Det beslöt domaren Howard Riddle i London på torsdagen.

Assange förväntas dock överklaga utlämnandet, vilket han i sådana fall måste göra inom sju dagar. Julian Assange misstänks för våldtäkt och sexuella övergrepp mot två kvinnor i Sverige, brott som han ska ha begått i augusti förra året.

Domaren Howard Riddle smulade närmast sönder försvarssidans argumentation när han noterade att Assanges försvarsadvokater vänt på alla stenar för att försöka bevisa att den europeiska arresteringsordern var ogiltig. Han slog fast att den svenska åklagaren hade rätt att begära Assange överlämnad.

Domaren menade vidare att Julian Assanges advokat, Björn Hurtig, inte var ett trovärdigt vittne och Björn Hurtig haft dålig koll på hur många gånger han haft kontakt med Marianne Ny och påpekade att ett annat vittne, Brita Sundberg-Weitman, baserat sitt vittnesmål på vad hon läst och hört.

Enligt domaren faller därmed försvarets argument om att överåklagaren inte ens brytt sig om att försöka förhöra Assange.

Riddle kommenterade också kritiken mot statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Jag kan inte avgöra i vilken mån det påverkat processen, men statsministerns uttalanden tycks mer ha varit gjorda i syfte att försvara det svenska rättssystemet.

– Det engelska försvarsteamet kommer att överklaga beslutet om överlämning. Assange vill inte till Sverige för han tror inte på en rättssäker prövning här, säger Assanges svenske advokat Björn Hurtig till TT.

Många bedömare tror att din klient ändå till slut kommer att bli överlämnad?

– Hur det än går så tror jag att han har störst möjlighet att komma tillrätta med det här om han tar striden på svensk mark. Jag står beredd att försvara honom med näbbar och klor, säger Hurtig.

– Det var ett väntat beslut eftersom det inte finns någon grund för att vägra utlämning. Det enda hade varit om den engelska domstolen kommit fram till att Assange inte kunde garanteras en fair trial i Sverige och det är ju uteslutet, säger kvinnornas advokat Claes Borgström till TT.

De påståenden som förts fram om att åklagaren inte varit behörig att utfärda häktningsbeslut och arresteringsorder är felaktiga, anser han.

– Det är tråkigt att det tagit så lång tid och kommer att dröja ännu längre. Assange borde leva upp till de principer han själv givit uttryck för genom Wikileaks och ta sitt ansvar. Jag har sagt till mina klienter att jag hoppas att detta blir avgjort före sommaren, säger Borgström.

Domaren angrep också Julian Assanges svenska advokat Björn Hurtig. Ett av försvararens tyngsta argument har varit att överåklagare Marianne Ny inte ens hade försökt förhöra Assange när han var i Sverige.

Det visade sig dock vara fel. Marianne Ny hade vid flera tillfällen försökt få till stånd ett förhör genom Björn Hurtig.

Detta framkom först när Hurtig korsförhördes i domstolen. Han medgav då att han haft fel.

”Jag accepterar inte att detta var ett genuint misstag. Han kan inte ha glömt bort det.” skriver domaren i ett uttalande. ”Det var ett medvetet försök att vilseleda domstolen.”.

Anklagelserna mot Assange

Julian Assange besökte Sverige i augusti och misstänks efter det för våldtäkt och sexuella övergrepp mot två svenska kvinnor.

Han anhölls i sin frånvaro den 20 augusti, även om anhållan drogs tillbaka redan dagen därpå.

Den 25 augusti togs dock beslut om att inleda en förundersökning om ofredande, som den 1 september åter uppgraderades till att röra våldtäkt.

I slutet av november häktades han i sin frånvaro misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.

Efter att han infunnit sig hos brittisk polis den 7 december hamnade han i häkte.

Den 16 december släpptes han mot borgen och därefter har en begäran om utlämning till Sverige behandlats i brittisk domstol.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.