Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 10:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/assanges-advokat-usa-har-forberett-hemligt-atal/

Världen

Assanges advokat: USA har förberett hemligt åtal

00:50. Se när Julian Assange grips i London.

Julian Assanges svenska advokat Per E Samuelson befarar att hans klient nu kommer att utlämnas till USA. 

– Nu är det sanningens minut, säger han till DN.

Rätta artikel

Några minuter innan det blev känt i media fick Per E Samuelson information om att hans klient gripits av brittisk polis inne på Ecuadors ambassad i London. I Sverige finns inte längre någon öppen förundersökning mot Assange, men i Storbritannien riskerar han att dömas för att ha avvikit från sin husarrest och i stället tagit sin tillflykt till ambassaden. 

Men Julian Assanges rädsla är enligt hans svenska advokat att utlämnas till USA. Något som Wikileaksgrundaren hävdat ända sedan han efterlystes av Sverige.

– Nu kommer vi att få svar på frågan om USA har begärt honom utlämnad eller ej, eller om de kommer att göra det. Skälet till att han tillbringat nästan sju år på ambassaden är att han varit rädd för att utlämnas till USA, han har inte varit rädd för Sverige eller Storbritannien, säger Per E Samuelson till DN, och fortsätter: 

– Nu kommer USA tvingas lägga korten på bordet. Nu är det sanningens minut. Nu kommer vi få veta om hans oro har varit befogad eller obefogad. Alla de som 2011 och 2012 i Sverige – från statsministrar och nedåt – kritiserade honom och sa att han gömde sig för den svenska rättvisan, vi kommer nu få se vem som hade rätt.

Förundersökningen i Sverige är nedlagd, men kan i teorin öppnas på nytt eftersom brottet ännu inte är preskriberat. Per E Samuelson har haft fortsatt kontakt med sin klient under 2019, och säger att han efter omständigheterna har mått bra. 

– Han är en väldigt stark person. Jag tror inte att hans stridslystnad har upphört i dag. Jag tror att om USA begär honom utlämnad så kommer det att bli rättegång om det i Storbritannien. Men det är klart att han är besviken på att Ecuador drar tillbaka hans asyl efter att ha varit inomhus i sju år. 

Nyhetsbyrån TT skriver att Samuelson tror att USA har förberett ett hemligt åtal för att få Assange utlämnad.

– Jag har tillsammans med de engelska och amerikanska advokaterna läst de officiella uppgifter som har sipprat ut. Här och där har uppgifter läckt ut om att det pågår ett straffrättsligt förfarande mot honom, säger Samuelson till TT.

Det handlar om brott som enligt amerikanska myndigheter ska ha begåtts 2010 respektive under valrörelsen 2016, då det ska ha spridits mejl med koppling till valrörelsen av Wikileaks.

– Jag har läst uttalanden från justitieministern, FBI-chefen och CIA-chefen som klart och tydligt indikerar att de är ute efter honom. Så att det här är ingen lek, säger Samuelson till TT.

Läs mer: Assange gripen av brittisk polis