Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 23:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/assanges-utlamning-till-usa-upp-i-ratten/

Världen

Assange i rätten: motsatte sig utlämning till USA

Julian Assange efter onsdagens rättegång. Foto: Matt Dunham/AP

Wikileaksgrundaren Julian Assange motsatte sig att bli utlämnad till USA i den första förhandlingen om USA:s utlämningskrav. ”Det är en fråga om liv eller död för Assange”, säger Wikileaks. Nästa hearing blir den 30 maj.

Rätta artikel

I dag påbörjades domstolsstriden om Julian Assanges utvisning till USA, som begärt honom utlämnad för delaktighet i Chelsea Mannings dataintrång, något som ledde till att Wikileaks lade ut hundratusentals hemliga militära dokument. 

Vid lunchtid hölls en hearing, en muntlig förberedande förhandling, på i Westminster Magistrate Court, där Julian Assange motsatte sig att bli utlämnad, skriver Reuters. 

USA:s anklagelser om delaktighet i dataintrång kan ge upp till fem års fängelse, men enligt Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson är det här starten på ”den stora striden”, och något som handlar om ”liv eller död för Assange”, skriver The Guardian. 

Assange framträdde i rätten genom videolänk från fängelset där han hålls.

Beskedet från rätten var att fallet ajourneras till den 30 maj, då mer formalia ska avklaras, innan huvudförhandlingen genomförs, den 12 juni. 

På onsdagen dömdes Wikileaksgrundaren till 50 veckors fängelse för brott mot Storbritanniens borgenslagar, när han medan han var fri mot borgen gömde sig på Ecuadors ambassad och höll sig borta från rättvisan i många år.