Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Assyriska uppgifter: Återstående i gisslan släppta av IS

Befriade i gisslan återförenade med de sina i al Hasakah, dit de fördes i bussar efter att ha släppts av IS.
Befriade i gisslan återförenade med de sina i al Hasakah, dit de fördes i bussar efter att ha släppts av IS. Foto: Assyriska riksförbundet

Ytterligare 43 assyrier – kvinnor, barn och ett antal män som hållits som gisslan av terrororganisationen Islamiska staten (IS) i nordöstra Syrien sedan i februari förra året – har släppts fria. Det uppger Assyriska riksförbundet i Sverige, som hänvisar till lokala källor i Syrien. Frisläppandet skedde så gott som exakt ett år efter kidnappningarna.

Ursprungliga uppgifterna var att mellan 200 och 250 personer togs som gisslan i februari 2015, då IS slog till med räder mot 34 assyriska byar i al Hasakah-provinsen. Efterhand har delar av gruppen släppts fria, vilket närt hoppet bland assyrier om att alla en dag skulle få återvända.

– Det här är förstås goda nyheter. Nu, så gott som exakt på årsdagen, har de återstående 43 släppts fria. Det skedde på samma sätt som tidigare – de gisslantagna sätts på bussar som dyker upp i provinshuvudstaden al Hasakah. Ingen förvarning eller förklaring ges, säger Afram Yakoub, ordförande för Assyriska riksförbundet, som regelbundet har kontakt med lokala källor i provinsen, uppgiftslämnare han ser som mycket trovärdiga.

När de frisläppta kommer till al Hasakah tas de om hand av Österns assyriska kyrka i staden.

– Yngre kvinnor har våldtagits under fångenskapen, i övrigt har vi inga uppgifter om att gisslan misshandlats fysiskt. De hygieniska förhållandena har varit mycket dåliga. Männen har hållits för sig och kvinnorna och barnen för sig, säger Yakoub, som tillägger att tre i gisslan avrättades för cirka ett halvår sedan.

Han beskriver situationen i området som ”mycket komplex”.

– IS bekämpas av kurdiska styrkor, flera assyriska miliser och även av syriska regeringsstyrkor. För närvarande är det inga strider, men de assyriska byarna är i stort sett tömda på sin befolkning, då invånarna har flytt till Turkiet, Libanon och andra delar av Syrien. En grupp har dock envist hållit sig kvar, trots att de erbjudits fristad i Tyskland – de har helt enkelt vägrat låta terroristerna segra, säger Afram Yakoub.

Tidigare försök av IS att erövra al Hasakah har stoppats. För närvarande befinner sig terroriststyrkorna cirka fem mil söder om staden, enligt Yakoub.

– Samtidigt som frisläppandet är goda nyheter så ska man ha klart för sig att det handlar om ett problem mindre i ett hav av problem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.