Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Asylboende för HBTQ-personer öppnar i Berlin

Ett flyktingboende på gamla flygplatsen Tempelhof i Berling.
Ett flyktingboende på gamla flygplatsen Tempelhof i Berling. Foto: Markus Schreiber/AP

På måndagen öppnar Tysklands första större asylboende för HBTQ-personer i Berlin. Där ska asylsökande homosexuella skyddas från hot, våld och övergrepp – som enligt myndigheterna är ett problem på landets övriga asylboenden.

På det nybyggda asylboendet i Berlinstadsdelen Treptow finns plats för 124 asylsökande homosexuella och transpersoner som väntar på besked om uppehållstillstånd. Boendet som öppnar på måndagen är det första större i sitt slag i Tyskland, enligt tidningen Berliner Zeitung.

Bakgrunden är en växande oro bland asylsökande HBTQ-personer för att utsättas för hot, våld och övergrepp på andra asylboenden.

Enligt intresseföreningen för homosexuella i Berlin-Brandenburg, LSVD, polisanmäldes knappt hundra fall av våld mot homosexuella mellan augusti och december i de båda delstaterna förra året. De allra flesta ska ha inträffat på flyktingboenden.

Problemen bekräftas av tyska myndigheter.

– Vi vet att det förekommer övergrepp på boendena. Och det är helt klart att den här gruppen är särskilt utsatt, säger Dilek Kolat, integrationsminister i delstaten Berlin, till tidningen.

Hon hoppas att projektet ska bli ett föregångsexempel för hela Tyskland.

Tidigare i år öppnade ett mindre asylboende för HBTQ-personer i Nürnberg i södra Tyskland med en handfull platser. Boendet drivs av en förening som verkar för homosexuellas rättigheter, medan hyran bekostas av myndigheterna. Öppnandet fick stor uppmärksamhet och ledde till en diskussion om HBTQ-personers situation i asylprocessen.

Berlins integrationsmyndighet räknar med att fyra till sex procent av flyktingarna i delstaten identifierar sig som icke heterosexuella, även om alla inte är öppna med sin identitet.

Läs mer: Flyktingboenden i Tyskland attackeras och bränns ned

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.