Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Asylsökande får behålla sina vigselringar

Vigselringar kommer inte att konfiskeras av dansk polis.
Vigselringar kommer inte att konfiskeras av dansk polis. Other: Hasse Holmberg/TT

Klocka, vigselring, mobiltelefon – och max 3.000 kronor. Det får asylsökande behålla enligt det danska förslaget om att beslagta migranternas värdesaker för att finansiera deras uppehälle, skriver Politiken.

Enligt den danska regeringens nya asylpaket ska asylsökarna i den mån det är möjligt själva stå för kost och logi medan deras ärenden behandlas. Polisen ska därför få möjlighet att undersöka deras packning och beslagta eventuella värdesaker.

Migranterna får emellertid behålla personliga värdesaker som vigselringar, klockor och mobiltelefoner. Kontanter under 3.000 danska kronor kommer heller inte att konfiskeras.

En majoritet av ledamöterna i danska Folketinget stöder förslaget. 

Konservatives migrationstalesman Naser Khader menar att de som flyr ofta är de som har råd – medan mindre beställda stannar kvar.

– Det inte är rimligt att skattebetalarna i Danmark ska betala uppehälle för asylansökande som bär med sig förmögenheter, säger han.

Men Socialistisk Folkeparti som står utanför uppgörelsen är kritiskt till förslaget.

– Jag tycker att det är en riktigt dålig signal att börja rota i folks fickor och det är slöseri av polisens tid. Om det kommer några människor med pengar på fickan kommer de ändå att använda dem i det danska samhället, säger talespersonen Jacob Mark.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.